Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 januari 2017

Sålde häst – fick betala 150 000

Hästen såldes för 25 000 kronor, med sedan en skada upptäckts tvingades säljaren ta tillbaka hästen och betala 150 000 kronor. Så starkt är köparens skydd i Konsumentköplagen.

En veterinär dömde ut hästen på grund av en förändring i ryggen och köparen begärde ersättning av säljaren. Fotnot: För att skydda sitt företag vill näringsidkaren i fallet vara anonym.
En veterinär dömde ut hästen på grund av en förändring i ryggen och köparen begärde ersättning av säljaren. Fotnot: För att skydda sitt företag vill näringsidkaren i fallet vara anonym. FOTO: Ann Lindén

För två år sedan sålde hästföretagaren i södra Mellansverige en nybesiktigad häst för 25 000 kronor. Inte långt senare var hästen tillbaka igen och företagaren hade krävts på en summa sex gånger högre än köpeskillingen.

Kvinnan som köpt hästen hade efter en tid tyckt att den verkade stel i sitt rörelsemönster och låtit en veterinär göra en grundligare undersökning med röntgen av djuret. Efter att veterinären funnit en förändring i hästens rygg dömdes den ut.

"Ville att jag skulle köpa tillbaka hästen"

När parterna inte själva kunde enas om hur återköpet skulle gå till tog hästens nya ägare juridisk hjälp. Hon hade då erbjudits återbetalning motsvarande den fulla köpeskillingen och hämtning av hästen på premissen att den skulle ha fullt vaccinationsskydd vid avhämtningen. Men den nya ägaren ansåg att hästen behövde avlivas och ville inte gå med på någon vaccinering. Kort därefter fick hästföretagaren ett mejl med motpartens krav skickat till sig från en advokat.

– De ville att jag skulle köpa tillbaka hästen till fullt pris och betala ett skadestånd på 50 000 kronor. Jag tänkte att det inte kunde vara sant. Att betala den summan när de ändå haft nytta av hästen i nästan ett år kändes helt absurt. Det kändes som att jag inte hade något annat val än att låta det gå till tingsrätten, berättar han.

"Tung bevisbörda för säljaren"

Konsumentköplagen är en stark skyddslag där konsekvensen blir att det kan upplevas som att köparen är fri från undersökningsplikt före köp.

– I de allra flesta fall säger lagen att konsumenten har rätt. För att inte tvingas till ett återköp måste säljaren bevisa att eventuella fel som uppkommit efter försäljningstillfället inte fanns där då affären ägde rum. Det leder till att det uppstår en tung bevisbörda för säljaren, säger George Jansizian, jurist vid LRF Konsult, och den som representerade företagaren i målet.

Fördel för köparen

– Den här lagstiftningen är lämpad för kapitalvaror som exempelvis en tv, men inte djur. Hästar är fysiskt föränderliga och påverkas mycket av faktorer som har med köparens kompetens och erfarenheter att göra, tillägger han.

Väl i rätten avgjordes fallet till fördel för köparen och företagaren i fråga tvingades – efter viss ersättning från sin rättsskyddsförsäkring – betala 150 000 kronor.

– Numera säljer jag inte hästar om jag inte absolut måste. Som hästföretagare känner man sig väldigt otrygg. Att sälja en häst är som att kliva rakt ut i luften, man har ingen aning om vad som ska hända de kommande åren.

Läs mer om konsumentköplagen och vad som gäller vid hästköp i Land Lantbruk nr 5.

Relaterade artiklar

CORONAVIRUSET
Så tacklar EU-länderna coronapandemin
lantbruk

Så tacklar EU-länderna coronapandemin

Coronaviruset hotar vårbruk och trädgårdsskörd inom hela EU. Här är ett axplock ur nyhetsflödet om mobiliseringen under pandemin.

Till toppen