Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 april 2019

Säljer mark men behåller slottet och djuren

Emil Olsson blir ny ägare till cirka 700 hektar beten, åker och skog tillhörande Börstorps slott medan säljarna Björn Dierks och Annica Eriksson behåller slottet och djurproduktionen.

 Björn Dierks och Annica Eriksson driver sedan 2010 Börstorps slott norr om Mariestad. De har köttproduktion med direktförsäljning till konsument i köttlådor samt övernattning, konferenser och fester på slottet.
Björn Dierks och Annica Eriksson driver sedan 2010 Börstorps slott norr om Mariestad. De har köttproduktion med direktförsäljning till konsument i köttlådor samt övernattning, konferenser och fester på slottet. FOTO: Janne Andersson

För nio år sedan lämnade Björn Dierks och sambon Annica Eriksson bygg- respektive fastighetsbranschen för att bli slottsägare och nötköttsbönder på Börstorps slott norr om Mariestad. De betalade 60 miljoner kronor och sammanförde fyra fastigheter på sammanlagt 820 hektar.

Driver vidare

Förra våren lade de ut fastigheten till försäljning med ett begärt pris på 97 miljoner kronor. När det nu är dags för affär handlar det om cirka 700 hektar beten, åker och skog som köps av ekologiske växtodlaren Emil Olsson. Tvärtemot sina ursprungliga planer driver Björn Dierks och Annica Eriksson nötköttsproduktionen och slottsverksamheten med övernattingar och konferenser vidare.

 Börstorp har en ekologisk betesproduktion och slaktar cirka 220 ungnöt per år. Köttet säljs i lådor och priset till konsument är i dagsläget 155 kronor per kilo.
Börstorp har en ekologisk betesproduktion och slaktar cirka 220 ungnöt per år. Köttet säljs i lådor och priset till konsument är i dagsläget 155 kronor per kilo. FOTO: Residence fastighetsmäkleri

För stor arbetsbörda

– Arbetsbördan har varit för stor och vår intention var att sälja hela Börstorp. Om ingen ytterligare intressent dyker upp kommer vi att fortsätta med djuren och slottet men också utveckla det hela med butik och kafé vilket har varit efterfrågat, säger Björn Dierks.

De behåller 120 hektar runt slottet med ängar, jaktmark och Friaån som rinner ut i Vänern. I slottsfastigheten ingår även vatten och en båthamn.

 Genom Börstorps egendom rinner Friaån ut i Vänern. Slottsparken omfattar ett antal dammar för fågeljakt och i fastigheten ingår även en båthamn och 12 hektar av Vänerns vatten.
Genom Börstorps egendom rinner Friaån ut i Vänern. Slottsparken omfattar ett antal dammar för fågeljakt och i fastigheten ingår även en båthamn och 12 hektar av Vänerns vatten. FOTO: Residence fastighetsmäkleri

Tar ett år att genomföra

Av den mark som säljs består cirka 400 hektar av skog och drygt 200 hektar är lämpat för spannmålsodling. Resten är olika former av beten. På grund av Lantmäteriets långa handläggningstider beräknas affären inte att vara fullt genomförd förrän nästa vår men Emil Olsson kommer redan nu att ta över en viss del av odlingsansvaret.

Fakta: Slottet lika lönsamt som köttproduktionen

– Börstorps egendom etablerades redan på 1100-talet vid Vänern norr om Mariestad. Slottet stod klart 1646 med riksrådet Conrad von Falkenberg som ägare.

– Nuvarande ägare Björn Dierks och Annica Eriksson köpte egendomen 2010. Då som nu fick fastigheten ligga ute under lång tid innan den kunde säljas.

– Verksamheten har de senaste åren drivits med fem årsanställda samt rättaren Jörgen Widén på halvtid.

Slottsdelen med övernattning, konferenser och fester står för ungefär lika stor del av lönsamheten som köttproduktionen.

 Emil Olsson har stadigt expanderat sin verksamhet inom jord och skog. Nu tillkommer cirka 700 hektar på Börstorp varav drygt 200 hektar lämpar sig för spannmålsodling.
Emil Olsson har stadigt expanderat sin verksamhet inom jord och skog. Nu tillkommer cirka 700 hektar på Börstorp varav drygt 200 hektar lämpar sig för spannmålsodling. FOTO: Henrik Dammberg

Behöver dika

– Gården behöver dräneras om och vi kommer att dika lite pö om pö. Vi har tagit ett antal jordprover men inte hunnit få svar på dem ännu. Det finns en del långliggande vallar där vi borde slippa de ogräs vi är vana vid. Å andra sidan brukar det vara bättre fart i jorden om vallen läggs om oftare. Men när vi har dränerat tror jag om låt oss säga fem år att vi kommer att ta bra skördar, säger Emil Olsson.

Inte mycket till salu

Börstorps marker, som sträcker sig in öster om E20, ligger 16 kilometer från Storkila gård där Emil Olssons och hustrun Thereses företag har sitt gårdscentrum.

– Det är lite avsides men den är samtidigt såpass stor som enhet att det är försvarbart att flytta maskiner. Det är minimalt med jordbruksfastigheter till salu här i området om man jämför med tidigare. Jag har ingen aning om varför det är så, säger Emil Olsson.

 Skogen på Börstorp har enligt köparen Emil Olsson en bra åldersfördelning på 15–45 år.
Skogen på Börstorp har enligt köparen Emil Olsson en bra åldersfördelning på 15–45 år. FOTO: Residence fastighetsmäkleri

Bra åldersfördelad skog

Skogen betecknar han som ganska ordinär om än med en väldigt bra åldersfördelning som ligger på 15–45 år.

Björn Dierks och Annica Eriksson har under sin tid på Börstorp arbetat med att avla fram en treraskorsning med simmental och hereford på moderssidan och renrasiga stambokförda limousintjurar. Djuren föds upp med enbart bete och ensilage. Försäljningen sker till största delen i köttlådor direkt till privatkund.

 Björn Dierks och Annica Eriksson driver sedan 2010 Börstorps slott norr om Mariestad. De har köttproduktion med direktförsäljning till konsument i köttlådor samt övernattning, konferenser och fester på slottet.
Björn Dierks och Annica Eriksson driver sedan 2010 Börstorps slott norr om Mariestad. De har köttproduktion med direktförsäljning till konsument i köttlådor samt övernattning, konferenser och fester på slottet. FOTO: Janne Andersson

Först med klimatcertifiering

– Vår tanke framöver är att skapa en elitgrupp med egen modersras för att kunna bibehålla samma köttproduktion fast med färre djur, säger Björn Dierks.

Börstorp var först i Europa med att klimatcertifiera sin uppfödning. I dagsläget ligger besättningen på cirka 530 djur varav runt 220 ungnöt går till slakt varje år efter en uppfödningstid på 18 månader.

Lösning för båda parter

– Björn och Annica har gjort en jätteresa med slottet, djuren, certifieringen och köttförsäljningen. För egen del vill jag driva jord- och skogsproduktion, det är det jag kan. Så jag tror att den här lösningen passar båda parter ganska bra, säger Emil Olsson.

 Börstorps slott har anor från mitten av 1600-talet men det finns dokumenterat att platsen var bebyggd redan på 1100-talet. Domänerna omfattar cirka 820 hektar skog, åker och beten.
Börstorps slott har anor från mitten av 1600-talet men det finns dokumenterat att platsen var bebyggd redan på 1100-talet. Domänerna omfattar cirka 820 hektar skog, åker och beten. FOTO: Residence fastighetsmäkleri

Frågan som många ställer sig är hur du hinner med?

– Det kan de gott få fundera på… Skämt åsido så är det personalen som fixar allt. Jag försöker bara hålla ihop det, säger Emil Olsson.

LÄS MER: Börstorps slott till salu

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen