Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 september 2017

Salmonella i Kalmar kan komma från ägg

Ett utbrott av salmonella i Kalmar kan komma från polska ägg. Det misstänker Livsmedelsverket.

 Smittkällan misstänks vara polska ägg i bearnaisesås på en resaturang.
Smittkällan misstänks vara polska ägg i bearnaisesås på en resaturang. FOTO: Mostphotos

Flera personer i Kalmar län har smittats av Salmonella Enteritidis 2-10-7-3-2-, den typ som återfinns i ägg. Det uppger ATL.

Nu misstänker Livsmedelsverket att det är polska ägg som orsakat utbrottet.

– Tio fall har konstaterats och ytterligare ett par misstänkta fall har rapporterats, säger Mats Lindblad på Livsmedelsverket till ATL.

Bearnaisesås på ägg

Fyra av de smittade har ätit bearnaisesås gjord på ägg på en restaurang i Kalmar och tre andra hade polska ägg hemma, med de kvarvarande testade negativt för salmonella.

Enligt ATL importerar Sverige inte några större mängder hela ägg från Polen, men däremot som råvara i form av flytande äggula samt flytande/frysta ägg till industrin.

Svenska ägg kontrolleras för salmonella.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen