Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 juni 2019

Samarbete är grejen när Björketorps gård utvecklas

RONNEBY.

Per Brunberg pratar mycket om det som engagerar honom. Mycket om människor och om lantbrukets avgörande roll. Korna och mjölken är kärnan i företaget - men det är också samarbete med andra.

 – Människa och djur och natur ska utvecklas tillsammans. Och ekologiskt är viktigt, säger Per Brunberg som ofta gått sina egna vägar - tillsammans med andra.
– Människa och djur och natur ska utvecklas tillsammans. Och ekologiskt är viktigt, säger Per Brunberg som ofta gått sina egna vägar - tillsammans med andra. FOTO: HANS-PETER BLOOM

– Hej, hej. Och vad har du i matlådan i dag? säger han när två elever från daglig verksamhet i Karlskrona kommer med handledaren Jocke till fikarummet.

Björketorps gård har ett avtal med Karlskrona kommun om att elever från daglig verksamhet ska få komma och hjälpa till tre dagar i veckan.

– Här har varit alla sorters ”kids” – ungar med missbruksproblem, med skolproblem och olika diagnoser. Jag tror ju att många stökiga elever kan hamna rätt bara de får jobba med händerna och få utlopp för sin energi. Jag är helt övertygad om lantbrukets läkande kraft, säger Per Brunberg.

– Nästa vecka kommer röntgenpersonal från sjukvården i Blekinge hit på friskvård. Det tycker jag är kul.

 Per Brunberg har sedan länge flera maskinsamarbeten: – Samarbete är min grej. Det är mycket roligaste än stå själv.
Per Brunberg har sedan länge flera maskinsamarbeten: – Samarbete är min grej. Det är mycket roligaste än stå själv. FOTO: HANS-PETER BLOOM

Han menar att lantbruket måste vara en aktiv del i samhället. Från början av maj till sommarlovet är gården fullbokad med skolbesök. Två besöksgrupper varje dag, dessutom mängder med andra besökare.

Nyckeltal Björketorp

Omsättning 2015: 7 224 182 kronor

Omsättning 2016: 9 020 183 kronor

Omsättning 2017: 8 995 238 kronor

Omsättningsökning: 25 procent

Resultat efter avskrivning 2017: 356 398 kronor

Besöksverksamheten är, liksom de många föredrag han håller, delar i gårdens verksamhet och även i gårdens ekonomi. Att Skånemejerier som han tillhör, och även andra mejerier, ersätter bönderna för att de tar emot skolklasser ser han som viktigt för att kunna påverka.

– Öppenheten är ett måste. För varenda unge som kommer hit får jag möjlighet att förklara hur människor, djur och natur hänger ihop. Det är väl fantastiskt.

 Björketorps gård bygger nu för att behålla tjurkalvarna på gården och producera ekologiskt naturbeteskött.
Björketorps gård bygger nu för att behålla tjurkalvarna på gården och producera ekologiskt naturbeteskött. FOTO: HANS-PETER BLOOM

Framgångsfaktorer

Sätt upp mål för företaget.

Samarbeta med andra – det ger styrka, ekonomi och vänner.

Spara och bygg lager.

Betala räkningar med vändande post.

Ha kul och se företaget som en helhet.

Det är också med andra människor och med sin förmåga att engagera som Per Brunberg byggt Björketorp till vad gården är idag. Nyckelorden är engagemang och samarbete: Maskinsamarbete som minimerar kostnaderna i växtodlingen, personsamarbete – som när han anlitade en granne som nyligen slutat med mjölkkor att ta över ansvaret en hel månad när familjen reste till Nya Zeeland och Australien.

– Samarbete är min grej. Det är mycket roligaste än stå själv. Varför ska jag äga en stor fin maskin själv om vi kan göra det tillsammans på annat sätt, säger Per Brunberg som ofta gör jämförelser mellan idrott och företagande. Båda bygger på samarbete och tydliga mål.

 Glasstillverkning och mjölkautomat och snart eventverksamhet och restaurang i gamla stallet. Per Brunberg ser stora möjligheter.
Glasstillverkning och mjölkautomat och snart eventverksamhet och restaurang i gamla stallet. Per Brunberg ser stora möjligheter. FOTO: HANS-PETER BLOOM

Som ekologisk mjölkproducent har han förstås också utvecklat själva lantbruket. Mjölken och korna är kärnan och det som allt kretsar kring. Men istället för att enbart satsa på mjölk vill han ha många ben att stå på i företaget – och förädla det som går.

– Vi har hundra procent fokus på djuren. Djurhälsan är avgörande. Människa och djur och natur ska utvecklas tillsammans. Och ekologiskt är viktigt. Vi har aldrig tappat i kvalitet eller kvantitet på vallskörden. Även om många tyckte eko var dumt i början.

 Lantbrukaren Per Brunberg på Björketorps Gård.
Lantbrukaren Per Brunberg på Björketorps Gård. FOTO: HANS-PETER BLOOM

Det bedövande vackra landskapet kring Björketorp är ett resultat av kornas betande. Man tar vara på allt gräs och har öppnat upp en hel del hagmarker.

– Nu ska vi bygga för tjurkalvarna och behålla dem på gården. Det ger bättre lönsamhet. I så fall blir det ekologiskt naturbeteskött.

FAKTA: Björketorps gård, Johannishus, Blekinge

Ägare: Familjen Brunberg.

Antal anställda: 3.

Ekologisk mjölkproduktion: 120 kor.

Glasstillverkning.

Besöksverksamhet.

Eventverksamhet och snart restaurang och ysteri.

Planer på uppfödning av tjurkalvar på naturbetesmark.

Uppfödning av quarterhästar.

Och ekonomin då?

– Jag tycker vi har bra lönsamhet. Nu bygger vi om gamla stallet för eventverksamhet med vedeldad ugn, mozzarella- och halloumitillverkning och restaurang, berättar Per Brunberg när en bil stannar framför mjölkstallet.

– Ska du köpa mjölk? säger han till Amer Hamoud som kom från Syrien för tre år sedan. Amer köper en plasthink opastöriserad mjölk för att göra egen ost, glass och yoghurt.

– Många som köper är nysvenskar. Det är bra möten och de har intressant matkultur.

Rådgivarens kommentar

”Smak och upplevelse för alla sinnen” är gårdens signum som varit i familjens ägo i över 100 år. Per Brunberg är tredje generationen som förvaltar arvet tillsammans med sin familj och anställda.

Trots motgångar genom åren har Pers optimistiska grundsyn och vilja att fortsätta utveckla gården inte minskat. Optimismen smittar av sig på hans närhet och bidrar till att Björketorp är ett stabilt och framtidsinriktat företag.

Alla är välkomna till Björketorps Gård som med stort hjärta och engagemang tar emot besökare till bland annat kosläpp, westernridning och dem som vill njuta av hemgjord ekologisk glass, tillverkad av gårdens Krav-mjölk som även går att köpa via deras mjölkautomat.

Roger Emanuelsson, skog- och lantbruksansvarig, Swedbank

LÄS MER: Kandidat 1: Han sadlade om från traktorer till äggLÄS MER: Kandidat 2: Kött och potatis – ett lyckat konceptLÄS MER: Kandidat 3: Erik Bäckström vill se spannmålen vaja i NorrlandLÄS MER: Kandidat 4: Olof Boson lever sin barndomsdrömLÄS MER: Kandidat 5: Hårt arbete och sparsamhet ger plus på sista raden

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen