Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 oktober 2018

Sämre potatisskörd ger odlarna bättre betalt

Potatisen räcker, men torkan sänkte totalskörden av matpotatis med 20 procent. Tack vare potatisbrist även ute i Europa kan odlarna ändå räkna med en bättre betalning.

 Potatisen räcker, men torkan sänkte totalskörden av matpotatis med 20 procent.
Potatisen räcker, men torkan sänkte totalskörden av matpotatis med 20 procent. FOTO: Mostphotos

Ett kilo sorterad fast potatis kostar nu runt 3,25 kronor i odlarledet och för ett kilo King Edward som står för 12-15 procent av den svenska matpotatisen får man betala en 50-öring till.

– Prisökningen har redan slagit igenom i handeln, konstaterar Lars Danielsson som är potatisrådgivare och som tagit fram årets skördeinventering för Potatisodlarna.

Kompenserar för skördebortfall

Han menar att prishöjningen delvis kompenserar odlarna för skördebortfallet. Mest slog torkan mot odlare i Halland och Skaraborg där få har möjlighet att vattna. I Skåne och Östergötland var det lika torrt men där bevattnas en stor del av potatisarealen.

– Skillnaderna är stora inom landet men framför allt mellan de som kunnat vattna till hundra procent och de som inte kunnat vattna alls. För de som inte kunnat vattna har skörden i många fall mer än halverats, säger Lars Danielsson.

46 000 ton mindre än i fjol

Sammantaget blir årets skörd av matpotatis runt 46 000 ton mindre än i fjol. Jämfört med ett femårigt genomsnitt betyder det 20 procent mindre skörd. Totalskörden landar på runt 300 000 ton. Även i övriga Europa är skördenivåerna låga, men att potatisen ska ta slut i butikerna är inte troligt.

– Däremot får vi räkna med mer klass två än klass ett-potatis i butikerna mot våren. Men även klass två är utmärkt matpotatis, bara det att den har lite skönhetsfel, säger Lars Danielsson.

LÄS MER: Potatisbonde vinner ny strid mot Eskilstuna kommun

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen