Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 oktober 2018

Sämre utbud av vete

Sänkta skördar i Australien och Ryssland drog ned utbudet av vete i senaste Wasde-rapporten.

 Skörden av sojabönor väntas slå rekord.
Skörden av sojabönor väntas slå rekord. FOTO: Mostphotos

I Australien har torka och frost bidragit till att det amerikanska jordbruksdepartementet sänkt prognosen för veteskörden med 1,5 miljoner ton.

Sämre vårskördar

I Ryssland har sämre vårveteskördar än väntat sänkt prognosen med 1 miljon ton jämfört med förra månaden.

Den globala produktionen av vete drogs ned med 2,1 miljoner ton till 730,9 miljoner ton och utgående lager med 1,1 miljoner ton till 260,2 miljoner ton.

Lager höjdes

Departementet skrev också ned produktionen av majs i USA. Världens utgående lager av majs höjdes däremot med 2,3 miljoner ton till 159,4 miljoner ton.

Rekordskörd av soja

Produktionen av oljeväxter justerades ned med 0,7 miljoner ton till 603,9 miljoner ton på grund av lägre jordnötsskörd.

Skörden av sojabönor uppskattas däremot slå rekord på 369,5 miljoner ton. Totalt justerades utgående lager av oljeväxter upp med 1,8 miljoner ton, mest på grund av att uppskattningen av ingående lager i USA ökades.

Börspriser upp

Amerikanska börspriser på majs och soja gick upp efter rapporten. Rapspriserna på Euronext gick ned, men har vänt uppåt igen. Bara små rörelser har skett i vetepriserna förmodligen på grund av att förändringarna i vetebalansen var väntade.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen