Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 juli 2019

Sänkta miljonböter för Monsanto

Monsanto får en avsevärd sänkning av det skadestånd företaget dömts att betala till en man som drabbats av cancer. Det har en federal domare bestämt.

 Monsantos bötesbelopp sänktes från 80 till 25 miljoner dollar. Arkivbild.
Monsantos bötesbelopp sänktes från 80 till 25 miljoner dollar. Arkivbild. FOTO: James A. Finley

Bayerägda Monsanto dömdes i mars att betala 80 miljoner dollar i skadestånd till en man i Kalifornien som drabbats av cancer, som han anser ha orsakats av företagets ogräsmedel Roundup.

Brist på bevis

Nu har en federal domare sänkt bötesbeloppet till 25 miljoner dollar, motsvarande 236 miljoner kronor. Företaget nekas dock en ny prövning av fallet.

– Hur vedervärdig Monsantos produkt än är motiverar det inte ett så stort bötesbelopp, i synnerhet inte i brist på bevis att företaget medvetet gömt en känd eller uppenbar hälsofara, säger domaren Vince Chhabria.

Tusentals liknande fall

Det aktuella målet är ett av över 13 400 liknande fall. I maj dömdes Monsanto att betala över 2 miljarder dollar i ett annat fall, då ett par i Kalifornien fått cancer efter att ha använt det glyfosathaltiga ogräsmedlet.

Bayer ska överklaga

Bayer hävdar att produkten är säker, men en WHO-enhet har klassat glyfosat som antagligen cancerogent. Företaget säger i ett uttalande att de välkomnar det nya beslutet, men att de planerar att överklaga domen.

Läs mer: Monsanto tvingas åter betala till cancerdrabbadNy miljarddom om skadestånd mot Monsanto

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen