Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 september 2018

"Sätt in exakt vad som behövs"

När betessäsongen lider mot sitt slut och merparten av årets skörd är bärgad är det den samlade effekten av många små insatser som får verksamheten att gå ihop. Det menar produktionsrådgivaren Thomas Jerneng.

 Thomas Jerneng, produktionsrådgivare, Växa Sverige.
Thomas Jerneng, produktionsrådgivare, Växa Sverige. FOTO: Växa Sverige

Produktionsrådgivaren Thomas Jerneng belönades under våren med utmärkelsen ”Årets rådgivarinsats”. Hans samlade bild från svenska mjölkgårdar efter sommarens extremtorka är att många har läget under kontroll och att det är med många riktade justeringar som man får pusslet att gå ihop.

Sätt in rätt insatser

Det kan till exempel handla om att hålla vissa djurkategorier ute lite längre för att spara på strö, strecka silon eller köpa fiberfoder för att kompensera strukturbortfall efter en dålig skörd. Men viktigast av allt är att hålla full produktion i djurstallarna och hushålla med det man har, menar han.

Viktigt att vara exakt

– Till den här uppstallningsperioden kommer foderstaterna se annorlunda ut och det kommer gå in mer foder från foderindustrin än normalt. Det påverkar både resultatet och likviditeten extremt mycket. Därför är det viktigt ha analyserade foder så att man sätter in exakt vad som behövs, säger Thomas Jerneng och tillägger:

– Annars är det lätt att man sätter in ett för dåligt eller för bra foder och det kostar pengar, antingen i överutfodring eller i minskad tillväxt och produktion. Det är ett kommunicerande kärl alltihop.

I princip alla foderföretag har fiberfoder både till får, ungdjur och mjölkkor. Men hur vet man vad som behövs?

– För att verkligen ha koll nu är det viktigt att analysera och inventera. Det är till exempel inte alla som väger in sitt foder och då är det viktigt att beräkna vad man har. Man får heller inte missa att göra de där enkla checkerna som att en gång i månaden räkna balar och strecka av på silor.

– Stämmer man av hela tiden parallellt med inventeringen kan man ta strategiska beslut och göra justeringar löpande där det behövs.

Det gäller att hushålla, vilka är de vanligaste missarna med foderspill?

– Just nu handlar det mest om att man inte håller hygienen i silon och får varmgång i fodret. Man förbättrar fodrets verkningsgrad genom att inte förhindra varmgång vid utfodring. Många slarvar också med att täcka det foder som lagras ute ordentligt. Att fåglar och andra skadedjur tillåts komma åt plastade balar, plansilos och foderkorvar är onödigt.

Vilka är dina tips inför uppstallningsperioden?

– Framtiden är jätteviktig så ha inte bara ögonen framför tårna. Börja planera för att bygga upp lager igen, ett riktvärde är 20 procent överlagrat från föregående år. Och ta mycket helsäd nästa år igen och kanske några hektar majs extra. Majsensilage får dessutom bättre utnyttjande i foderstaten om den lagras några månader.

– Håll uppsikt över vallarna nu i höst så att du inte står utan vall till våren. Titta på etablering av vall och ogräsförekomst. Du kan behöva så om.

– Var aktiv i stallarna så att du ser hur foderstaterna fungerar, för en del av dem är okonventionella. Se också till att mineraler och vitaminer uppfylls och inte bara protein och energi.

LÄS MER: LRF Premium – Så ska bönderna hantera foderbristen

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen