Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 juli 2017

Scan arrangerar gårdsmiddag i Uppland efter amerikanskt koncept

I mitten av augusti arrangerar Scan en gårdsmiddag hos familjen Johansson på Sanda Skattmansö gård i Uppland. Kockar från den prisbelönta köttrestaurangen AG i Stockholm bjuder ett hundratal gäster på grillat. Huvudrätten är svensk hängmörad nötrygg.

 Pär Johansson, Sanda Skattmansö.
Pär Johansson, Sanda Skattmansö. FOTO: Privat

Hur blev Sanda en av platserna för Scans gårdsmiddagar?

– Vi fick en förfrågan från en av inköparna på Scan. Förebilden är konceptet Farmers dinner i USA. Från början var tanken att ha cirka 25 gäster utomhus i anslutning till en beteshage. Av väderskäl bestämdes lite senare att vi i stället håller till inomhus i ett magasin som vi har gjort i ordning. Hundra platser har sålts, säger lantbrukaren Pär Johansson, som driver gården tillsammans med frun Stina och barnen Hanna och Kristian.

En gårdsmiddag arrangerades hos er redan i maj. Hur blev den?

– Den var lyckad. Det här var på en lördag. Det var varmt och skönt både på fredagen och på söndagen. Lördagen var iskall. Men alla platser var sålda och alla var trots vädret nöjda och glada.

Blir middagsupplägget detsamma i augusti?

– Ja, vad jag vet. Vi är egentligen bara platsvärd och tar fram lite rekvisita och så. Det är Scan som är arrangör.

Kommer köttet från er gård?

– Nej, det är restaurang AG som utifrån sina krav väljer kött i Scans slaktlinje.

Vad har ni som lantbrukare ut av en sådan här kväll?

– Det är att vi får träffa konsumenter under väldigt trevliga former. Kan vi spela en roll för att öka kunskapen och efterfrågan på det kött vi producerar så är det bara bra.

Sitter ni i familjen med vid middagsbordet?

– Ja, och efteråt har vi konstaterat att det ställs vissa frågor som man inte riktigt är beredd på. Det blir en del kulturkrockar och det är kul.

Har du något exempel?

– Min svärfar fick frågan varför tjuren inte gjorde något med korna fast de gick tillsammans. Frågeställaren tyckte att det var mycket märkligt. Svärfar fick förklara det här med kor och brunst och att det hela bygger på frivillighet.

Vilka är det som kommer till de här middagarna?

– Det är alla möjliga. Från folk i branschen som ser detta som ett event, till personer som inte alls har någon koppling till jordbruk och livsmedelsproduktion. Att det kommer människor som inte vet så mycket om vår verksamhet tycker jag bara är stimulerande. Nu börjar också folk i närområdet få upp ögonen för att det är ett trevligt evenemang.

Har du varit på restaurang AG som står för matlagningen?

– Nej, faktiskt inte. Deras kockar får komma till mig i stället, haha.

Hur ser du på läget för den svenska nötköttsproduktionen?

– Jag ser ljust på det. Rapporteringen visar att konsumenterna uppskattar det kött vi tar fram. Då gäller det att stå upp för de svenska mervärdena, till exempel genom att vara öppen för alla slags frågor.

Har ni fler evenemang på gång?

– Vi fortsätter att ta emot studiebesök för att berätta om vårt arbete på gården. Det är positivt.

Scan gårdsmiddag

*Vid fem tillfällen under sommaren arrangerar Scan gårdsmiddagar på fyra olika samarbetsgårdar.

*Gårdarna är förutom Sanda Skattmansö gården Bänatorp i Västergötland, gården Börringe kloster öster om Malmö samt gården Stora Greby ett par mil utanför Linköping.

*Middagarna arrangeras i samarbete med restaurangerna AG, Toso, Holy Smoke BBQ och Johannes kök.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen