Scan lanserar utegrisarna i nytt koncept
Utegrisar från Halla gård blir de första att lanseras i Scans nya koncept Här & Nu. Här ska det rymmas olika typer av produktioner med miljöfördelar.
För två år sedan tog Anders Gunnarsson i Vara kontakt med HK Scan Sverige för att berätta om sina planer på en grisproduktion med minimal miljöpåverkan och hög djurvälfärd, dock utan att gå över till ekologiskt.
Det sådde fröet till det som Scan döpt till Gårdsinitiativet där Halla gård blir den första som presenteras.
Flyttar fram sina positioner
– Hittills har vi fokuserat mycket på slakteriernas klimatpåverkan. Nu tar vi i samverkan med gårdarna nästa steg och det som Anders gör är ett exempel på hur svenskt kött flyttar fram sina positioner, säger Sofia Hyléen Toresson, VD för Scan Sverige.
Lista med 100 punkter
Scan har listat 100 åtgärder för en mer klimatneutral köttproduktion. Listan inkluderar ökad biologisk mångfald, lägre förbrukning av vatten och växtskyddsmedel, utnyttjande av modern teknologi för bättre kväveutnyttjande i odling och god djurhälsa med låg antibiotikaförbrukning.
Utifrån gårdens förutsättningar
– Varje gård gör det utifrån sina förutsättningar. Vår roll är att sprida goda exempel, att få bönder att bli nyfikna. Gårdsinitiativet är till för alla djurslag, säger Sofia Hyléen Toresson.
Kostar som rapsgrisen
Köttet från Halla gårds utegrisar kommer att säljas under namnet Här & Nu. Priset kommer att ligga någonstans i närheten av rapsgrisarna och försäljningen ska riktas både mot privatkonsument och mot restauranger.
Lanseras nästa höst
– Det är inte meningen att detta ska bli något volymmässigt stort koncept. Men det är steg på vägen mot målet att Scan senast 2045 ska vara klimatpositivt, säger Sofia Hyléen Toresson.
Här & Nu ska lanseras under hösten 2020.
LÄS MER: Ny marknadsmodell hos HK Scan
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.