Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 december 2019

Scans gourmetskinka är testfavoriten i juletid

Scans gourmet julskinka är den stora vinnaren i de många smaktester som gjorts. Vi frågade styckmästaren Benny Granqvist om hemligheten bakom succén.

 Färdigkokt gourmetskinka utan buljong har vunnit julskinkstesterna. Arkivbild.
Färdigkokt gourmetskinka utan buljong har vunnit julskinkstesterna. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

Det började med en bronsmedalj i chark-SM 2014 som följdes upp med guld 2016 och 2018. Sedan dess har gourmetskinkan från Scan flera gånger om vunnit testerna av julskinkor i både Allers och Aftonbladet.

– Gourmetskinkan är en lite lyxigare variant. Den består av innanlår och ytterlår där vi putsar allt vilket gör den jämn och rund i formen och med en perfekt fettkappa. Den är färdigkokt och utan buljong, beskriver Scans styckmästare Benny Granqvist.

 Benny Granqvist är styckmästare på HK Scan med bas i Linköping.
Benny Granqvist är styckmästare på HK Scan med bas i Linköping. FOTO: HK Scan

Fler vill ha mindre

Grisens skinka består av sex detaljer – innanlår, ytterlår, fransyska, rostbiff, rulle och en del av bakläggen – och delas vid framställning av julskinka vanligen på fem olika sätt. De fem delarna är alla ungefär likvärdigt stora.

Dessa delar kombineras sedan på olika sätt när slakterierna tillverkar sina julskinkor. Den kompletta skinkan på 6–7 kilo är i dag inte speciellt efterfrågad utan idealvikten ligger i stället snarare runt 2,5 kilo.

– Oftast köper kunden hellre fler julskinkor och på det viset får möjlighet att testa några olika varianter. Man kanske också startar med helgskinka några veckor innan jul, säger Benny Granqvist.

Tradition går i arv

De färdigkokta skinkorna står för den största försäljningen men det finns fortfarande väldigt många kunder som gärna vill tillaga sin egen julskinka från grunden.

Benny Granqvist är övertygad om att julskinkan kommer att leva vidare. Många ungdomar tar efter traditionerna från sina föräldrahem när de själva väl bildar familj. Samtidigt finns det en vegetarisk trend som gör att en del avstår från skinka.

– För branschens del handlar det om att fortsätta med produktutvecklingen av skinkan och då inte bara julskinkan, menar Benny Granqvist.

Han menar att det finns stor potential i att ta fram nya grillprodukter av skinkan och tar innanlåret som exempel. Han kallar det för en fantastisk allround-produkt.

Ett exempel på produktutveckling av skinka är 80-talssuccén flintastek som fortfarande säljer bra utanför storstäderna.

LÄS MER: Julskinkorna minskar i både storlek och volymLÄS MER: Svensk mat på julbordet fortfarande viktigast

Relaterade artiklar

Till toppen