Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 juli 2018

Se hur torkan bränt sönder Europa

På inte ens tre veckor förvandlades Danmark och södra Sverige från att ha varit gröna och frodiga till att bli bruna och sönderbrända. Satellitbilder från den Europeiska rymdorganisationen ESA visar den dramatiska förändringen.

Den 30 juni tog Copernicus Sentinel 3 satellitfotografier av norra Tyskland, Danmark, sydligaste Norge och sydvästra Sverige. Som väntat visade bilder av ett grönt landskap, trots att regnen på många håll inte varit alltför frekventa. Den 19 juli är läget ett annat. En brun och sönderbränd kontinent avtecknar sig mot de mörka haven. Torkan har tagit det mesta av växtligheten.

”Gröna ön” gör inte skäl för sitt namn

Samma satelliter har även avporträtterat de annars tämligen välfuktade brittiska öarna. Skillnaden från den 28 juni till den 25 juli är också där slående. Irland som kallas den gröna än gör inte skäl för sitt namn sedan torkan tagit örikena i besittning. Ju längre sydost man vänder blicken i det brittiska kungariket, desto mer ökenlikt bli det.

Dyster syn i Danmark

Copernicus Sentinel 2 har tagit sig en mer närgående titt på danska Själland under juli 2017 och samma månad i år. Bilderna är så detaljerade att enstaka fält kan urskiljas. Här och var syns åkrar som fortfarande är gröna – sannolikt tack vare bevattning, men i övrigt måste jordbrukslandskapet nog närmast beskrivas som en dyster variation av olika nyanser av brunt.

LÄS MER: Han kör 30 mil om dagen för foder till djurenLÄS OCKSÅ: Så drabbas Sveriges bönder av torkan

Relaterade artiklar

Till toppen