Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 november 2018

Selekterade ägg ska dämpa konsumentkritik

EuroTier, Hannover

Skarp kritik mot att miljontals tyska tuppkycklingar varje år dödas i produktionen av värphöns har fått äggbranschen att ta fram maskinen Seleggt. Den analyserar om ett ägg är tupp eller höna, tuppägg går till äggpulvertillverkning medan honägg blir värphönor. Äggpackerierna tar ut selekteringskostnaden av konsumenten.

 Till höger ett ägg som Seleggt klassat som tuppkyckling, till vänster ägg från värphöns som könsselekterats i äggstadiet.
Till höger ett ägg som Seleggt klassat som tuppkyckling, till vänster ägg från värphöns som könsselekterats i äggstadiet. FOTO: Per Emgardsson

Tysk djurskyddslagstiftning tillåter bara att sjuka djur eller djur som ska bli mat dödas. Men vid produktionen av värphöns dödas årligen 45 miljoner tyska tuppkycklingar. Det har upprört tyska djurvänner. Efter nio dagar i äggkläckningsmaskinen kan kölnföretaget Seleggt könselektera äggen som ska bli värphöns. Separeraren bränner med laser ett hål i äggskalet, och analyserar en droppe vita.

Pulver eller höna, det är frågan

Tuppäggen blir äggpulver medan honäggen kläcks till värphöns. Tryckväxlingarna gör att hinnan på skalets insida rör sig och tätar hålet. Bara två procent av äggen missbedöms, alla är tuppägg klassade som hönsäggen. Packerierna som kan förse butikerna med Respeggtmärkta ägg från värphöns könssorterade som ägg bär kostnaden.

LÄS MER: Äggproducenter går på knäna efter ökade foderpriser

Relaterade artiklar

Till toppen