Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 augusti 2018

Sensorer ska hjälpa halta hästar

En sula med sensorer mellan hästens hov och sko kan ge information som kan användas i rehabilitering och skadeförebyggande av halta hästar.

 Arkivbild. Sensorerna placeras mellan hästens hov och sko.
Arkivbild. Sensorerna placeras mellan hästens hov och sko. FOTO: Istock

Civilingenjörsstudenterna Sandra Pantzare och Elin Wollerthar utvecklat en sensorteknik som kan utnyttjas för att exempelvis hjälpa haltande hästar, eller förebygga hälta hos hästar. Projektet har beskrivits i examensarbetet Wireless Piezoelectric Horse Sensor System, som har genomföts inom civilingenjörsutbildningen i elektronikdesign vid Linköpings universitet, Campus Norrköping.

Fått 100 000 kronor

Tekniken fungerar så väl att den har fått 100 000 kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling i ett projekt som nu tas vidare av RISE Acreo. Ytterligare en halv miljon kronor kan skjutas till om projektet fallaer ut som tänkt.

– Det här är mitt drömjobb, att få kombinera min utbildning med något jag brinner för. Hade jag vetat om hur man kunde ta fram egna tekniska lösningar för hästar hade nog teknikintresset väckts 13 år tidigare. Att kunna bidra till att göra något bra för hästar och samtidigt inspirera ungdomar till teknikintresse känns väldigt viktigt och kul, säger Sandra Pantzare, i ett skriftligt uttalande på RISE Acreos hemsida.

Kostar miljoner

Årligen kostar halta hästar miljontals kronor för hästsporten och påverkar tusentals hästar varje år. En stor del av pengarna, och hästarnas lidande, kan förekommas genom en tryckt teknik elektronik som går ut på att lägga sensorer mellan hoven och skon som känner av förändringar i hästens sätt att röra sig. Sensorerna känner av sådana saker som lätt undgår en människa. Tanken är att tekniken ska utvecklas vidare vid en utvecklingsmilj för tryckt elektronik, Printed Electronics Arena Manufacturing, i Norrköping.

LÄS OCKSÅ: Sensorer håller koll på avloppsflöden

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen