Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 november 2019

Service viktigast vid maskinköp 

Runt ett litet torp mitt inne i skogen har familjen Johansson under några decennier byggt upp ett framgångsrikt landsbygdsföretag kring begagnade maskiner och service. Staffans Maskin har blivit en knutpunkt i bygden.

 Telefonen ringer oavbrutet. Jonas Johansson på Staffans Maskin utanför Horred vill hjälpa kunderna till en bra affär.
Telefonen ringer oavbrutet. Jonas Johansson på Staffans Maskin utanför Horred vill hjälpa kunderna till en bra affär. FOTO: Härje Rolfsson

Jonas Johanssons telefon ringer oavbrutet. Det är frågor från kunder och en lång rad problem som ska lösas. När reportern stiger in på kontoret är det kris.

– Tiltrotatorn som han köpte har gått sönder och blivit till skrot. Nu måste vi hjälpa honom. Han kan inte stå stilla.

Kunden håller på att bygga sin egen villa och gräver just nu grunden med egen grävare. Den begagnade tiltrotatorn, som roterar och svänger skopan, har kunden köpt på Staffans Maskin. 

– Visst, det blir kanske en förlust för oss att fixa fram en ny tiltrotator. Men vi kan inte ha kunder som är missnöjda och vi tror att det gynnar oss i längden. Ska man driva en verksamhet och vara stolt över det man gör, då måste man ta smällar ibland. 

 Andreas och Jonas Johansson på Staffans Maskin i Horred satsar allt mer på mobil service.
Andreas och Jonas Johansson på Staffans Maskin i Horred satsar allt mer på mobil service. FOTO: Härje Rolfsson

19 anställda

Staffans Maskin ligger utanför Horred i Västra Götaland på gränsen till Halland. Det är ett familjeföretag som vuxit från ett litet torp mitt i skogen, till ett företag som idag har 19 anställda och en omsättning på omkring 140 miljoner. Det startades av Staffan Johansson och hans fru Laila 1978. Nu har sönerna Jonas och Andreas tagit över, men Staffan Johansson är fortfarande med i bakgrunden och hjälper till med försäljningar.

 Andreas och Jonas Johansson kan laga det mesta på sin verkstad.
Andreas och Jonas Johansson kan laga det mesta på sin verkstad. FOTO: Härje Rolfsson

Företaget säljer många olika typer av maskiner och redskap. Både begagnat och nytt. Det är skogsmaskiner, skogsvagnar, traktorer, släp, entreprenadmaskiner, jordbruksmaskiner och reservdelar. De har en stor verkstad och även flera servicebilar som åker ut och fixar trasiga maskiner på plats. 

– Det är ett område som växer stort, säger Andreas Johansson. 

– Nyckeln till ett framgångsrikt landsbygdsföretag är bra service, tror jag. Förr var snabbhet och pris viktigast. Priset är fortfarande viktigt men bra service är viktigare eftersom branschen är mer stressad nu och folk värdesätter sin fritid mycket mer. De vill inte själva ägna tid åt att laga maskiner, menar Jonas Johansson.

 Staffan Johansson har startat ett framgångsrikt maskinföretag mitt i skogen utanför Horred. Här står han tillsammans med sönerna Jonas, till vänster, och Andreas Johansson på SkogsElmia i juni i år.
Staffan Johansson har startat ett framgångsrikt maskinföretag mitt i skogen utanför Horred. Här står han tillsammans med sönerna Jonas, till vänster, och Andreas Johansson på SkogsElmia i juni i år. FOTO: Härje Rolfsson

Läs på inför köpet

På verkstaden lagar de alla typer av maskiner. Även om de inte säljer märket själva. 

– Vi har en styrka som många andra maskinhandlare inte har. Har en lantbrukare har en gammal traktor, men vill byta till en grävare, så kan vi fixa det. Vi kan hantera alla typer av byten och service.  

 Staffans Maskin började med försäljning av hästsläp och nu är det landsbygdsföretag med miljonomsättning.
Staffans Maskin började med försäljning av hästsläp och nu är det landsbygdsföretag med miljonomsättning. FOTO: Härje Rolfsson

Jonas Johansson påpekar att det viktigaste för lant- och skogsbrukare, som ska köpa en ny eller begagnad maskin, är att läsa på inför köpet. Man måste bland annat veta vilka de kända bristerna med maskinen är och man måste även provköra noga. 

Staffans Maskin försöker också hålla en genomskinlig prispolitik. 

– Kommer det en kund som är bra på att pruta och en som inte är bra på att pruta riskerar de att få betala olika. Men det känns orättvis. Det ska vara rätt pris från början. 

 Mitt inne vid ett torp i skogen ligger Staffans Maskin.
Mitt inne vid ett torp i skogen ligger Staffans Maskin. FOTO: Härje Rolfsson

LÄS MER: Räkna innan du köper maskiner

Jonas och Andreas Johanssons 5 tips vid begagnatköp

1. Kolla möjligheterna till service och underhåll.

2. Läs på! Kolla kända brister för modellen.

3. Provkör noga.

4. Är du osäker: Ta med en tekniskt kunnig person.

5. Kolla att maskinen passar till dina ändamål.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen