Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 juli 2018

Minskad brandrisk i silon i Falkenberg

UPPDATERAD. En silo i Falkenberg med 500 ton melass i Falkenberg spärrades av under onsdagen på grund av risk för brand eller explosion. Sakta men säkert pumpas nu melassen ut ur silon och faran minskar.

 Arkivbild från hamnen i Falkenberg.
Arkivbild från hamnen i Falkenberg. FOTO: Mostphotos

Efter ett dygns tömning hamnar allt mer av melassen i den avspärrade silon i Falkenberg på en grusplan för att svalna.

– Det går sakta men säkert. Det är väldigt väldigt trögflytande det här ämnet, melassen, det är som sirap, säger Peter Karlborg, inre befäl vid räddningstjänsten i Halland, till TT.

Sakta men säkert minskar faran för brand, explosion eller att silon ska sprängas av trycket från melassen.

Larm under onsdagen

Larmet gick vid sjutiden på onsdagsmorgonen, varvid polisen och räddningstjänsten ryckte ut till silon, som ligger i hamnen i Falkenberg.

– Vi har gjort en avspärrning på 600 meters radie och en utrymning av människor på 200 meters radie, sade Peter Karlborg, till SVT Nyheter Halland.

I silon fanns 500 ton melass som ska användas för fodertillverkning och därmed värms upp för att bli flytande. Av okända orsaker har melassen nått en för hög temperatur. Risk fanns för explosion eller brand. Ifall cisternen spricker kan den varma melassen flyta ut.

Tillverkning igång

Enligt tidningen ATL hade det uppstått varmgång i Lantmännens siloanläggning, vars pressjour under onsdagen meddelade att tillverkningen ändå är igång. I anläggningen tilllverkas bland annat kycklingfoder.

Kyls med brandslangar

Anläggningen har successivt kylts ned med brandslangar och vatten som pumpas upp från Ätran. Nedkylningen hade dock under onsdagen inte lyckats helt. Därför utvärderades olika alternativ för tömning, vilket kunde medföra viss brand- eller explosionsrisk.

– Värmen har skenat. Om cisternen spricker kommer den flytande melassen ut och då bränner du dig om du kommer i kontakt med den, sade Klaus Heinsvig, vice chef på räddningstjänsten väst, till SVT Nyheter Halland.

LÄS OCKSÅ: Tre skadade när spannmålssilo kollapsar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen