Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 februari 2019

Silver till Skira i Swedbanks tävling

Startupbolaget Skira med verktyg för effektiv spannmålshandel vann andrapriset och 350 000 kronor i Swedbanks stora entreprenörstävling Rivstart som avgjordes på torsdagskvällen.

 I konkurrens med närmare 2 000 entreprenörer i Sverige har startupbolaget Skira vunnit andrapriset i entreprenörstävlingen Rivstart.
I konkurrens med närmare 2 000 entreprenörer i Sverige har startupbolaget Skira vunnit andrapriset i entreprenörstävlingen Rivstart. FOTO: Johan Sedenius

Tävlingen genomfördes för andra året i följd och belönade idéer som, enligt Swedbank, har både affärspotential och en vilja att bidra till ett bättre samhälle.

Till årets tävling hade 1 825 bidrag skickats in. Hållbarhet och hälsa var ett par tydliga trender i floden av affärsidéer.

Har LRF Media som delägare

Skira, som är delägt av LRF Media, fick förutom prissumman i likhet med alla tio finalister även ett skräddarsytt affärsutvecklingsprogram.

”Här har man verkligen lyckats förenkla och förflytta en central del i en traditionell bransch till den digitala världen. Vi tror att många lantbrukare, inte minst efter förra årets torka, kommer att uppskatta och använda denna neutrala och trygga handelsplats när man ska göra sina spannmålsaffärer”, heter det i juryns motivering.

Tog emot checken

Felicia Bindekrans, Niklas Ericson och Joel Glemne från Skira var på plats i Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg och tog emot prischecken.

– Fantastiskt, det kändes som om det gick bra när vi pitchade idén för juryn på eftermiddagen, så jag var optimistisk inför avgörandet, sade Felicia Bindekrans till Land Lantbruk, när hon hade klivit ner från scenen.

Niklas Ericson gladdes åt att utmärkelsen tydligt sätter innovation och svenskt lantbruk på kartan. Joel Glemne lade till att priset också är ett erkännande för Skiras arbete för hållbarhet.

Pengarna ger kraft

Prissumman på 350 000 kronor då, hur ska pengarna användas?

– Till produktutveckling, att få kraft att kunna göra saker bättre och snabbare, konstaterade Felicia Bindekrans.

Utanför prispallen men på en delad fjärde plats kom fiskodlingsföretaget Gårdsfisk utanför Kristianstad med VD:n och grundaren Johan Ljungquist i spetsen, som belönades med 200 000 kronor.

 I finalen deltog även Gårdsfisk med konceptet landbaserad fiskuppfödning.
I finalen deltog även Gårdsfisk med konceptet landbaserad fiskuppfödning. FOTO: Johan Sedenius

Tidigare i veckan meddelades att Gårdsfisk har tecknat det första kontraktet för fiskodling på en extern gård. Det är Maltesholms gård, också den belägen i Skåne.

Finalist med skogskoppling

Ytterligare ett företag som har koppling till de gröna näringarna och deltog i finalen är Bright Day Prototypes. I det fallet bygger affärsidén på tillverkning av supermaterialet grafen av biomassa från skogen.

Vinnare av hela tävlingen och därmed 500 000 kronor rikare blev företaget Amferia med ett plåster som förhindrar att det uppstår infektioner i sår. Plåstret är aktivt mot alla typer av bakterier, även de som är resistenta mot antibiotika.

LÄS MER: Gårdsfisk tävlar om en halv miljon kronorLÄS MER: Digitala tjänsten Skira håller koll på spannmålspriserna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen