Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 juli 2019

Simon Wancke tar plats i styrelsen för EUs unga lantbrukare

Simon Wancke, 28, blir första svensk på tio år att väljas in i styrelsen för EUs unga lantbrukare, CEJA.

 Simon Wancke, LRF Ungdomen, tar plats i styrelsen för EUs unga lantbrukare, CEJA.
Simon Wancke, LRF Ungdomen, tar plats i styrelsen för EUs unga lantbrukare, CEJA. FOTO: Gunilla Ander

Utöver sitt tidigare förtroendeuppdrag som vice ordförande i LRF Ungdomens styrelse kommer sörmlänningen nu att företräda två miljoner medlemmar i de 24 EU-länder som ingår i CEJA, The European Council of Young farmers.

Vad blir din roll i CEJA under ditt två år långa mandat?

– Det är inte riktigt spikat ännu. Men jag vill så klart gärna ha med mig det nordiska perspektivet i lobbyarbetet mot EU-kommissionen. Jag är ju ensam i CEJA-styrelsen om att vara från den norra delen av Europa.

Företagarfrågor

Hur kan ett nordiskt perspektiv skilja sig från ett sydligt?

– Generellt pratar vi väldigt mycket om företagar- och verkansvillkor för de unga inom de gröna näringarna. Men sedan skiljer det sig också lite grann. Vi har ju olika inriktningar på produktionen i nord och syd. Och dessutom skiljer sig jordbrukets betydelse från land till land.

Hur kan dessa skillnader konkret märkas?

– I länder som Spanien och Italien finns det till exempel en stark vilja att lobba mer för geografiskt ursprungsskydd. I dessa länder finns en stor lokal marknad för egna produkter. I Sverige har vi inte denna väldigt konsumentnära försäljning.

Hög ålder en utmaning

Vad har unga bönder i olika EU-länder gemensamt?

– Det finns en hel del saker som det är viktigt att vi driver på tillsammans. Den höga medelåldern i branschen är till exempel en utmaning i alla länder.

Vad gör du till vardags?

– Jag jobbar med produktion och utbildning på Öknaskolan i Tystberga.

LÄS MER: CEJA kräver större ersättningar till unga bönder

Relaterade artiklar

Till toppen