Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 maj 2019

Sista chansen att söka krisstöd efter torkan

Den 20 maj är sista ansökningsdag för att få del av det krisstöd som regeringen beslutade om efter torkan 2018. Men hittills har bara lite drygt 15 000 ansökningar kommit in.

 – Folk kanske tror att det är svårt att söka, men för de flesta krävs det bara ett par klick, säger Mea Andersson, kommunikatör på Jordbruksverket.

 Så här såg det ut hos mjölkproducenterna Stora Lundby, Vallentuna, under torkan förra året.
Så här såg det ut hos mjölkproducenterna Stora Lundby, Vallentuna, under torkan förra året. FOTO: Åsa Malmberg

Totalt ska Jordbruksverket fördela över en miljard till växtodlare och djurbönder och på myndigheten har man räknat med att få in 45 000–50 000 ansökningar.

– Stödet riktar sig till de som har vissa grödor och växtodling och man hittar gällande grödkoder på vår hemsida. Dessutom har man möjlighet att söka för nötkreatur, får, getter gris, höns och kalkon, säger Maria Wélen, samordnare för krisstödsprojektet.

Beloppet avgörs av antalet sökande

Hur stora belopp som kommer betalas ut avgörs av hur många ansökningar Jordbruksverket får in. Men det lägsta beloppet som kommer att betalas ut är 1 000 kronor. 

– I övrigt vet vi inte i nuläget vilka nivåer det blir för de olika produktionsgrenarna, utan det bestäms efter att vi fått in alla ansökningar, säger Maria Wélen.

”Bara ett par klick”

Ansökan lämnas in via Jordbruksverkets E-tjänst och ska vara inne senast den 20 maj. 

– Folk kanske tror att det är svårt att söka men för de flesta är det bara ett par klick och de enda vi kräver att få in nya uppgifter från är de som har gris och fjäderfä. Annars är det en otroligt enkel ansökan säger Mea Andersson.

Jordbruksverket har även fått frågan om man kan söka igen trots att man fick ut pengar 2018 och svaret är ja. 

– Det här är helt andra pengar och utifrån ett annat regelverk, säger Maria Wélen.

FAKTA: Krisstöd

– I vårändringsbudgeten för 2019 beslutade regeringen att öka krisstödet med 350 miljoner kronor.

– Vårändringsbudgeten bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna.

– Totalt satsas 1,57 miljarder kronor (1,11 miljarder kronor 2019, 460 miljoner kronor 2018) i stöd med anledning av torkan sommaren 2018.

LÄS MER: Över en miljard i stöd betalas ut efter torkanLÄS MER: Så tycker lantbrukarna om nya krisstödet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen