Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 december 2018

SJA vill se en mer tidsanpassad arrendelag

Med ny ordförande och nya stadgar gör Sveriges Jordbruksarrendatorer ett omtag. Överst på dagordningen ligger frågan om och i så fall hur arrendelagen ska förändras.

 Lars Andersson, Skultuna, är ny ordförande för Sveriges Jordbruksarrendatorer. Han har suttit med i styrelsen sedan 2000.
Bild 1/3 Lars Andersson, Skultuna, är ny ordförande för Sveriges Jordbruksarrendatorer. Han har suttit med i styrelsen sedan 2000. FOTO: Pressbild
 Lennart Andersson, Lammhult, avtackades på stämman i slutet av november efter 13 år som ordförande för SJA och för 28 år i styrelsen.
Bild 2/3 Lennart Andersson, Lammhult, avtackades på stämman i slutet av november efter 13 år som ordförande för SJA och för 28 år i styrelsen. FOTO: Göran Berglund
 Carl-Fredrik Svederberg, arrendator av Läckö kungsgård utanför Lidköping, är nyvald vice ordförande i SJA.
Bild 3/3 Carl-Fredrik Svederberg, arrendator av Läckö kungsgård utanför Lidköping, är nyvald vice ordförande i SJA.

På stämman i Lammhult i slutet av november valdes Lars Andersson, 55, till ny ordförande efter Lennart Johansson som suttit på posten sedan 2005.

Lars Andersson driver Frövi gård utanför Skultuna med växtodling och köttuppfödning. Gården arrenderas av Statens fastighetsverk som på 1990-talet övertog den från Domänverket.

Har gått i arv

– Min far Lennart satt med i SJA:s valberedning under många år så jag har fått med mig engagemanget i frågorna den vägen. Jag gick in i företaget 1982 och tog över ansvaret 1988, berättar Lars Andersson.

Han blev invald i SJA-styrelsen redan 2000 och var fram till årets stämma vice ordförande.

Blir riksorganisation

Förutom ordförandebytet beslutade stämman också att göra om stadgarna vilket gör SJA till en riksorganisation i stället för ett förbund av regionföreningar. De för närvarande 13 föreningarna ska finnas kvar men medlemskapet löses direkt i riksorganisationen.

Ny hemsida

– Föreningarna är viktiga eftersom de är vårt sätt att nå ut till medlemmarna. Men om någon förening sviktar i verksamheten blir vi sårbara eftersom det har varit föreningarna som tar in medlemsavgifterna, förklarar Lars Andersson.

FAKTA: SJA

· Styrelsen för Sveriges Jordbruksarrendatorer består av ordförande Lars Andersson, Skultuna, vice ordförande Carl-Fredrik Svederberg, Lidköping, ledamöter Dag von Bothmer, Malmköping, Lars Gillberg, Huddinge, Magnus Andersson, Kristianstad, Hans Samuelsson, Skeppshult, och Sven Åkesson, Ystad.

· Till suppleanter valdes David Bjelke, Vara, Markus Brauer, Växjö, Erik Moll, Löderup, och Johan Wirbladh, Kalmar.

· Som verksamhetsledare kvarstår Lars Jakobsson, Örebro.

· SJA har cirka 2 700 betalande medlemmar.

För att markera omstarten lanserades också i samband med stämman ny logga, ny hemsida och närvaro på Facebook.

Omtag med lagen

För några år sedan enades SJA och Sveriges Jordägarförbund om ett förslag för att tidsanpassa Jordförvärvs- och Arrendelagen. Förslaget har blivit liggande hos Justitiedepartementet men har aktualiserats igen sedan ekonomiprofessor Helena Hansson vid SLU fick regeringens uppdrag att analysera lagen ur ett konkurrensperspektiv. Uppdraget ska redovisas vid årsskiftet.

– Det är inte vi som driver frågan om översynen av lagen. Översynen efterfrågas av jordägare och LRF men vi övervakar förändringsarbetet så det blir bäst för arrendatorerna. En annan viktig fråga är att anpassa kommande Cap-reform så att tillämpningen fungerar för arrendatorer, säger Lars Andersson.

Utbildar nämndemän

Under några år har SJA satsat på att utbilda de nämndemän som företräder arrendatorssidan i arrendenämnderna. Lars Andersson menar att satsningen nu börjar bära frukt.

– Jag tycker att det har börjat lysa igenom vid förhandlingar att det finns lite mer kunskap. Det är också ledamöterna som bör sitta med sakkunskapen i målen, säger Lars Andersson.

LÄS MER: Hon analyserar Jordförvärvs- och Arrendelagen

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen