Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 november 2018

Sju mils stängsel ska hålla vildsvinen stången

BOVRUP, DANMARK

Danmark rustar för att hålla den afrikanska svinpesten ute. Slaktgrisuppfödaren Mogens Dall några mil från den tyska gränsen har varit drivande för beslutet att sätta upp ett vildsvinshägn längs gränsen.

– Alla andra frågor blir betydelselösa om vi får in svinpesten, menar han.

 Mogens Dall är slaktgrisproducent i Bovrup, Åbenrå kommun, i Sydjylland. Han är ordförande i Landboföreningen Syd och folketingskandidat för Venstre. Mogens har engagerat sig mycket för att stoppa vildsvin från att ta sig in i landet utifrån risken att de ska sprida den afrikanska svinpesten.
Mogens Dall är slaktgrisproducent i Bovrup, Åbenrå kommun, i Sydjylland. Han är ordförande i Landboföreningen Syd och folketingskandidat för Venstre. Mogens har engagerat sig mycket för att stoppa vildsvin från att ta sig in i landet utifrån risken att de ska sprida den afrikanska svinpesten. FOTO: Göran Berglund

Vi befinner oss drygt 30 kilometer från den dansk-tyska gränsen norr om Flensburg. Det är här som merparten av de cirka 150 vildsvinen i Danmark huserar.

– De första sågs för ungefär fem år sedan. En anledning till spridningen är att vi numera har stora majsodlingar som ger både mat och skydd för vildsvinen. Det är lite som att McDonalds skulle öppna en filial, säger Mogens Dall med ett snett leende.

Kan bära smitta

Men vildsvinens ankomst är långtifrån något man skrattar åt – tvärtom. De kan nämligen också vara bärare av den fruktade sjukdomen afrikansk svinpest som har kommit österifrån och finns i Polen.

– Det finns andra smittvägar men vildsvinen är det största problemet eftersom de är svårast att kontrollera, säger Mogens Dall.

Näven i bordet

Danskarna gör i alla fall ett konkret försök när de i månadsskiftet januari–februari börjar sätta upp ett vildsvinshägn längs hela gränsen. Mogens Dall har i egenskap av ordförande för föreningen Lantbo Syd och folketingskandidat för Venstre varit pådrivande.

 På den egna gården i Bovrup mellan Åbenrå och Sønderborg har Mogens Dall med hjälp av två medarbetare en slaktgrisuppfödning på cirka 10 000 grisar per år.
På den egna gården i Bovrup mellan Åbenrå och Sønderborg har Mogens Dall med hjälp av två medarbetare en slaktgrisuppfödning på cirka 10 000 grisar per år. FOTO: Göran Berglund

Han slår knytnäven i bordet när han frustrerad talar om när han i slutet av sommaren besökte rastplatser vid gränsen och upptäckte att det varken fanns några varningsskyltar uppsatta eller några sopkärl där utländska besökare kunde slänga matrester innan inresan till Danmark.

Väckarklocka i Belgien

Nu är dessa på plats och lastbilschaufförer till de många gristransporterna mellan Danmark och utlandet ska om allt fungerar få notifikationer via Facebook med information hur de bör hantera medhavda köttprodukter.

Konstaterandet i mitten av september av afrikansk svinpest bland vildsvin i sydöstra Belgien blev en varningsklocka. Allt talar för att smittan spridits av belgisk militär som nyligen hade övat i Östeuropa.

Alla är inte emot

– I Kina sprider den sig som en präriebrand. Enligt kontakter som jag har är den utom kontroll och mycket mer utbredd än vad som uppges officiellt, säger Mogens Dall.

 Beslutet om att bygga ett vildsvinshägn utmed den tyska gränsen är inte okontroversiellt i Danmark. Det finns även grupper som vill öka antalet vildsvin i landet trots risken som utbredningen utgör för landets grisproduktion.
Beslutet om att bygga ett vildsvinshägn utmed den tyska gränsen är inte okontroversiellt i Danmark. Det finns även grupper som vill öka antalet vildsvin i landet trots risken som utbredningen utgör för landets grisproduktion. FOTO: Göran Berglund

Ändå finns det krafter i Danmark som förespråkar en ökad vildsvinsstam. Mogens Dall visar en sluten Facebookgrupp med 2 100 följare där han själv är medlem och försöker argumentera med dem som vill se fler vildsvin.

LÄS MER: 4 000 grisar avlivas i Belgien

– Det blir som att leka med tändstickor på ett höloft. Vi talar om en export för 11 miljarder kronor per år och en näring som direkt eller indirekt sysselsätter 32 000 människor. Att som lantbrukare leva i fruktan och ovisshet inför svinpesten är väldigt påfrestande, menar Mogens Dall.

Brett politiskt stöd

Det finns en stor politisk majoritet för att bygga hägnet. Olika miljöorganisationer har protesterat eftersom de anser att de vilda djurens rörlighet förhindras men enligt Mogens Dall kommer deras överklaganden och eventuella invändningar från EU-kommissionen att hanteras i efterhand. Någon gång i maj ska hägnet stå klart.

– Det är konstigt att när vi har hägn som går utmed motorvägarna är det ingen som protesterar. Men när hägnet går på tvären är det plötsligt en annan sak, säger Mogens Dall och skakar på huvudet.

”Många förstår inte”

Grispriserna har av olika orsaker rasat till nivåer som gör att de flesta uppfödare i år kommer att gå med förlust. Med svinpest ovanpå det spekuleras i en betalning på nedåt 10 svenska kronor vilket ingen klarar. Dessutom har Danmark i dagsläget en export på 13–14 miljoner smågrisar som blir svåra att få avsättning för.

– Många danskar förstår inte varför detta måste göras. Allt färre har en relation till lantbruket och det är en stor utmaning att förklara sambandet.

 Mogens Dall är själv jägare men har ännu inte behövt fälla några vildsvin på sina egna marker. Som närmast har det rapporterats vildsvin cirka 5 kilometer från hans gård.
Mogens Dall är själv jägare men har ännu inte behövt fälla några vildsvin på sina egna marker. Som närmast har det rapporterats vildsvin cirka 5 kilometer från hans gård. FOTO: Göran Berglund

Jagar själv

Mogens Dall är själv jägare men har än så länge sluppit jaga på de egna markerna. De närmaste vildsvinen som rapporterats befann sig cirka fem kilometer från hans gård.

– Det finns ingen heltäckande försäkring men med hjälp av hägnet kan vi reglera vildsvinen till ett absolut minimum. Då har vi en större chans att klara oss, säger Mogens Dall.

LÄS MER: Stopp för vildsvin vid dansk-tyska gränsenSE FILM: Frivilliga fransmän stängslar mot vildsvinLÄS MER: Kinesisk resenär hade smittad korv i bagaget

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen