Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 mars 2014

Ska ha plan klar före riksdagsvalet

Moderaterna svänger och vill nu ha en nationell livsmedelsstrategi. Partiets nya talesperson i landsbygdsfrågor Ulf Berg drar omedelbart i gång arbetet. Målet är att ha en plan före riksdagsvalet.

FOTO: LRF Skogsägarna

– Det brådskar och jag har ett starkt stöd hos gruppledningen i riksdagen, säger Ulf Berg som har utsetts till talesperson i landsbygdsfrågor av moderaternas partistyrelse.

– Ju mer konkreta vi kan vara vad som är bra för svenskt jordbruk inför väljarna, desto bättre.

Det svenska jordbrukets framtid fick politisk sprängkraft efter att finansminister Anders Borg i en intervju i Land Lantbruk sa att han inte trodde att jordbruket skulle överleva som industri.

Vad är din kommentar till det uttalandet?

– För det första tror jag att näringen delar Anders uppfattning att bonden måste komma högre i värdekedjan. Det är ju inte bonden som går i pension vid 50 utan en och annan handlare. Mervärdet av det svenska köttet hamnar inte till fullo där det borde hamna. För det andra måste vi se vad vi kan förändra för att vara konkurrenskraftiga och där tror jag att jag och Anders är helt överens.

Vid en debatt i Jönköping förra året frågade LRF partierna om de vill ha en nationell livsmedelsstrategi. Moderaternas representant Bengt-Anders Johansson, vice ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, svarade nej.

Så där har partiet alltså ändrat sig?

– Jag tänker lite annorlunda, säger Ulf Berg som dock betonar att han delar Bengt-Anders Johanssons uppfattning så tillvida att Sverige inte ska sätta upp något mål om självförsörjning som förr. Det handlar om att kunna konkurrera.

– Jag ser en livsmedelsstrategi med två ben. Det ena är hur vi ska kunna utveckla vår inhemska marknad, det andra benet är hur vi ska kunna bli bättre på export.

Arlas framgångar i Kina ser Ulf Berg som ett bra exempel.

– Det är ju pulver till Kina som gör att Arla går bättre och kan höja priserna. Det är ju faktiskt inte den inhemska marknaden som har räddat bönderna.

Vad finns det för framgångsrecept på den stora marknaden?

– Dels tror jag att vi har ett väldigt gott rykte vad gäller penicillinanvändning och annat. Och jag tror att marknadsföring är en viktig del. Vi tittar bland annat på att bygga upp en webbportal där alla som vill köpa svenska livsmedel ska kunna gå in och hitta kontaktnät.

Fakta: Ulf Berg

Ålder: Snart 57 år.
Gör: Är polisinspektör från Avesta i Dalarna. I riksdagen sitter han i skatteutskottet och är ersättare i försvarsutskottet. Han kommer att fungera som talesperson för frågor med koppling till landsbygden, inklusive jordbruket.
Hur mycket vet du om jordbruk?
– Jag bor ju på en jordbruksfastighet och är aktiv som skogsägare. Och jag är medlem i LRF. Jag ser fyra mjölkgårdar från mitt köksfönster och är väl medveten om hur tufft de har det till och från.
Vet du något om Cap och den övriga jordbrukspolitiken?
– Ja, jag var ersättare i miljö- och jordbruksutskottet under förra perioden i riksdagen.

Relaterade artiklar

Till toppen