Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 juli 2018

"Skam att inte alla kommuner handlar svenskt"

Visby

Hårdare regler för offentlig upphandling kan vara en väg för att få mer svenskt kött i skolmatsalar och på sjukhusen. Det öppnade civilminister Ardalan Shekarabi, S, för under Almedalsveckan.

 Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, Ardalan Shekarabi (S) och HK Scans vd i Sverige Sofia Hyléen Toresson.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, Ardalan Shekarabi (S) och HK Scans vd i Sverige Sofia Hyléen Toresson. FOTO: Åsa Nilsson

– Det är en skam att inte alla kommuner handlar svenskt, när staten ställer krav på bönderna, men inte själv ställer samma krav när vi upphandlar, sade civilminister Ardalan Shekarabi, S, på ett seminarium som anordnades av HK Scan.

Där deltog också bland andra bonden Anders Gunnarsson och HK Scans vd i Sverige Sofia Hyléen Toresson.

Medhåll från C

Det har blivit lättare för kommunerna att ställa hårdare krav i sina upphandlingar av livsmedel, men civilministern öppnade för att göra upphandlingarna mer bindande mot att köpa svenskt.

Frågan verkar inte vara politiskt kontroversiell. Civilministern fick medhåll av Alliansföreträdaren Kristina Yngwe från Centerpartiet som också deltog i samtalet.

– Jag tycker också att vi kan titta på att skruva till reglerna, sade hon.

Juridik och kostnad ger motstånd

Enligt Ardalan Shekarabi, själv jurist, ligger en del av förklaringen till att det tagit lång tid att få kommuner och landsting att ställa krav på svenskt och närproducerat i upphandlingar i juridiken, upphandlingsjuristerna har sett problem. Kristina Yngwe påpekade att det nog också handlar om pris.

– Man prioriterar att göra annat med sina pengar och det får man respektera. Men man får se långsiktigt, det gynnar lokala arbetstillfällen att handla svenskt, sade hon.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen