Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 mars 2018

Skämt och allvar i Örebro

Hela fem av totalt sex inkomna motioner går vidare från LRF Örebros regionstämma till riksförbundsstämman senare i vår. Paketutlämning på landsbygden och brukandekrav på träda är ett par av ämnena.

 Richard Tellström, docent och matkulturhistoriker, var gästtalare vid LRF Örebros regionstämma 2018.
Richard Tellström, docent och matkulturhistoriker, var gästtalare vid LRF Örebros regionstämma 2018. FOTO: Johan Sedenius

Kvällen inleddes med att Richard Tellström, docent och matkulturhistoriker, tog LRF-medlemmarna med på en snabb resa genom den svenska mathistorien. Med många exempel på hur politik och teknik har drivit utvecklingen, från knappheten med torkat och saltat till dagens enorma utbud av färska livsmedel, orsakade han både skratt och huvudskakningar i publiken.

Mer allvar blev det när Richard Tellström kom in på den nationella livsmedelsstrategin och det regionala arbete som pågår kring den.

Det är vanligt att blanda ihop mål, strategi och vision och samtidigt glömma de taktiska och konkreta insatser som krävs, framhöll Richard Tellström.

– Om ni som lantbrukare fokuserar på det taktiska blir det hands-on, sammanfattade han.

Ta tillvara på styrkor

I Örebro län pågår arbete med en handlingsplan på livsmedelsområdet. Per Willén, som av stämman enhälligt valdes till regionordförande för ytterligare ett år, betonade att det är viktigt att ta vara på styrkorna hos lantbruket i regionen.

– Vi är otåliga och vill att något ska hända, sade han till representanterna för länsstyrelsen och Region Örebro.

Fem motioner vidare

Stämman beslutade att fyra av de totalt sex motionerna ska gå vidare till LRFs riksförbundsstämma. Två kom från LRF Ungdomen – om en nedtrappning av gårdsstödet vid långliggande träda och om återvinning av plast. Brister i distributionen av företagspaket i landsbygden samt myndigheters attityder vid verksamhetskontroller är ämnena i de båda andra motionerna. En motion från Tivedsbygdens LRF-avdelning med krav på förändring av minerallagstiftningen skickas också vidare till riksstämman.

Stämman beslutade vidare att öka antalet ledamöter i regionstyrelsen från fem till sex. Till nya ledamöter valdes Ann-Sofie Andersson, Vintrosa, och Christoffer Carlander, Finnerödja.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen