Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 augusti 2018

Skånemejerier befarar att de går miste om 100 miljoner

Skånska mjölkbönder befarar att de ska bli berövade nästan 100 miljoner kronor av mjölkbönderna i resten av Sverige när varumärkena för ostarna Präst, Herrgård och Grevé säljs.

 Anders Rolfsson, ordförande i Skånemejerier, är fåordig om tvisten.
Anders Rolfsson, ordförande i Skånemejerier, är fåordig om tvisten. FOTO: Lennart Perlenhem

I slutet av maj beslutade en majoritet i föreningen Svensk Mjölk att sälja varumärkena för ostarna Präst, Herrgård och Grevé till ett bolag där Skånemejerier inte får vara med.

Men i sommar har de skånska mjölkbönderna gått till tingsrätten för att stoppa affären. Land Lantbruk har tagit del av handlingarna som avslöjar vad bråket handlar om.

Prisskillnad på 91 miljoner

I ett utkast till avtal är priset för de tre varumärkena satt till 240 miljoner kronor. Vid en försäljning får mjölkbönderna i Skånemejerier ekonomisk förening cirka 15 procent av pengarna. Alltså 36 miljoner kronor om varumärkena säljs för 240 miljoner kronor.

Men skåningarna anser att ostarna är värda långt mer än 240 miljoner kronor. Enligt Skånemejeriers värdering är varumärkena för Präst, Herrgård och Grevé-ost värda upp till 846 miljoner kronor. Och då skulle Skånemejerier få 127 miljoner kronor, det vill säga 91 miljoner kronor mer.

– Vi vill säkerställa att allting har gått rätt till, av det inlämnade materialet ser man vad vi har synpunkter på, säger Anders Rolfsson, ordförande i Skånemejerier, som är fåordig om tvisten.

– Jag har inte fler kommentarer, nu får den här processen gå.

Beror på produktionen

Den stora skillnaden mellan priset 240 miljoner och värderingen på 846 miljoner förklaras framförallt av bedömningen av hur stor produktionen av de klassiska ostarna kommer att vara.

I Svensk Mjölks värdering spås produktionen minska från 35 000 ton till 20 000 ton årligen. Skånemejerier förutsätts sluta tillverka ostarna och produktionen av Präst, Herrgård och Grevé som egna varumärken gå ned kraftigt.

Höjda licensavgifter

Anledningen är att licensavgiften höjs kraftigt, från 25 öre per kilo ost till 3 kronor per kilo ost. Varken Skånemejerier eller handeln tros ha råd att betala den höjda licensavgiften.

Men Skånemejerier, som producerar en tredjedel av landets Präst, Herrgård och Grevé-ost, och det på 100 miljoner kilo skånsk mjölk, har inga planer på att sluta. Och Skånemejerier tror också att den starka handeln kan förhandla bort en stor del av kostnaden för licensavgiften när de köper ost till egna varumärken.

Måste lösa tvisten innan försäljning

Skånemejerier anser att försäljningen strider både mot generalklausulen och likhetsprincipen eftersom Skånemejerier inte får vara med i det nya bolaget och eftersom ostvarumärkena säljs till ett underpris.

Tingsrätten har beslutat att Svensk Mjölk inte får sälja varumärkena förrän tvisten mellan Skånemejerier och Svensk Mjölk är löst.

Varannan ost är svensk

Av all hårdost som säljs på den svenska marknaden är ungefär 50 procent svensktillverkad och 50 procent importerad.

Av den svensktillverkade hårdosten säljs cirka 70 procent under något av varumärkena, vilket motsvarar ungefär 35 procent av all hårdost som säljs i Sverige. 

Arla dominerar marknaden för ostar som produceras under varumärkena Präst, Herrgård och Grevé och har en andel om cirka 43 procent.

Skånemejeriers andel är cirka 33 procent, Norrmejeriers cirka 19 procent och Falköpings Mejeri har en marknadsandel om fem procent.

Källa: Skånemejeriers stämningsansökan.

LÄS OCKSÅ: Åke Hantoft: ”Stämningen skadar den svenska osten”LÄS OCKSÅ: Ordkrig inför Svensk Mjölks stämmaLÄS MER: Nytt bolag tar över klassiska ostvarumärkenLÄS OCKSÅ: Ostkriget fortsätter – ansvarsfrihet för alla utom Skånemejerier

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen