Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 maj 2018

Skänninge utsedd till Årets lokalavdelning

Skänninge är årets lokalavdelning hos LRF. I motiveringen talas om en slumrande avdelning som fått liv igen. Priset delas ut på riksförbundsstämman 29-30 maj.

 Kristin Henrysson
Kristin Henrysson

Hur känns det att bli årets lokalavdelning?

– Oj, det är svårt att förstå av vi fått priset. Vi tycker bara att vi gör det som alla andra gör, säger Kristin Henrysson som är ordförande i Skänninge lokalavdelning.

Uppenbarligen gör ni något extra eftersom ni får priset.

– Det känns väldigt bra och är en härlig klapp på axeln för all tid – inte minst på kvällar – som vi lagt ner på att arrangera möten och aktiviteter.

Hur stor är avdelningen?

– För några år sedan slogs Väderstad och Skänninge ihop och vi är i dag 228 medlemmar. Jag är ordförande sedan några år tillbaka.

Vad har ni gjort för att få priset?

– Det hände inte så mycket tidigare. Avdelningen var ”slumrande”, som det står i motiveringen. När jag blev ordförande tyckte jag att den måste ha en bredd på aktiviteterna. Det ska vara arrangemang som passar hela familjen, för de matintresserade, gårdsbesök, resor och så vidare.

Vad har ni närmast på programmet?

– Vi har en hjärt- och lungräddningskurs. Om någon kommer med ett förslag på arrangemang så gör vi det om det finns intresse. Vi försöker också hitta sponsorer till varje aktivitet.

Vad är mest populärt?

– I Mjölby kommun, som Skänninge tillhör, utses varje år en vinnare av det Gröna näringslivspriset. Vi arrangerar en sommarträff hos vinnaren. Det brukar vara uppemot 100 personer som är med. Det är väldigt roligt.

Vad har ni mer?

– I år har vi också ett besök på Väderstadsverken. Det brukar vi ha vartannat år och det är mycket uppskattat. Ägarfamiljen Stark bjuder in och står för alla kostnader. Årsmötet försöker vi göra mer attraktivt genom att bjuda in någon person som får tala och fungera som dragplåster.

Är bara medlemmar med på era aktiviteter?

– Om någon vill följa med på ett arrangemang och inte är medlem är det inga problem. Jag tycker det är ett bra sätt att värva nya medlemmar.

Växer avdelningen?

– Ja, det gör den. Vi fick nyligen två nya medlemmar.

Hur märker de att Skänninge lokalavdelning är något extra?

– Så fort jag fått information om nya medlemmar skriver jag ett vykort till dem och bjuder in dem till nästa arrangemang. Det hoppas jag att de uppskattar.

Du låter som en energisk och idérik person?

– Jag vill att det ska hända saker. Det blir roligare då. Vi stretar på. Jag gillar att ha många bollar i luften.

Och på riksförbundsstämman får du ta emot priset.

– Det blir verkligen kul. Det är fortfarande svårt att förstå att vi vunnit. Jag är härligt överraskad.

Kristin Henrysson och priset Årets lokalavdelning

Ålder: 41 år.

Familj: Man och två barn.

Bor: På föräldragården i Bjälbo.

Verksamhet: Växtodling men arbetar också inom hemvården i Vadstena. Är kommunpolitiker (M) i Mjölby kommun. Driver Bed & Breakfast på gården.

Ordförande i LRF Skänninges lokalavdelning.

”Vurmar för svenska mat och svensk landsbygd”.

Vurmar för landsbygden

Motivering till priset: Skänninges LRF-avdelning har visat att det går att få en slumrande lokalavdelning att leva upp igen. Med ett tydligt fokus på företagande och gemenskap har lokalavdelningen skapat intressanta och roliga aktiviteter som stärker medlemmarna som företagare. Bland annat arrangeras en sommarträff hemma hos kommunens vinnare av det ”Gröna näringspriset”. Träffen sprider kunskap om lantbruket och dess självklara del i kommunens näringsliv samt bidrar både till framtidstro och nytänkande hos medlemmarna.

Kriterier för att vinna priset: lokalavdelningen ska erbjuda mötesplatser för nätverk, kunskap och kompetens. Inspirera till nytänkande och framtidstro.

Relaterade artiklar

Till toppen