Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 mars 2018

Skärpt lag mot matfusk

Upp till två års fängelse för matfusk, det är det nya förslaget från regeringen i dag. Böter räcker inte, menar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

– Det går inte att lugga en flintskallig, men det går att sätta honom i fängelse, säger han.

 Är det bara nötkött i nötfärsen?
Är det bara nötkött i nötfärsen? FOTO: Mostphotos

Fusk med mat är ett problem som kräver större åtgärder och strängare straff. Det tycker regeringen som i dag lägger en ny proposition om skärpning i livsmedelslagen, skriver Svenska Dagbladet.

”Kunna lita på maten”

Den som fuskar systematiskt med livsmedel ska kunna dömas till upp till två års fängelse. För mindre allvarliga brott ska sanktionsavgifter på upp till 100 000 kronor kunna dömas ut.

– Matfusk är jätteallvarligt och helt oacceptabelt. Vi vill ju att konsumenterna ska köpa svenskt och då måste man som konsument kunna lita på maten, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) till TT.

Välkomnar straffskärpning

Livsmedelsverket är glad över en straffskärpning.

– Absolut. Det fanns fängelse i straffskalan för tio år sedan, men det togs bort. Syftet är att höja statusen för de här brotten. Som det är nu nedprioriteras de av de rättsvårdande myndigheterna, vilket är helt förståeligt eftersom brotten inte anses som grova. Men utan fängelse i straffskalan kan du inte häkta någon eller genomföra husrannsakningar, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Pengar till utbildning

Det är svårt att säga om matfusket ökar eller inte, men för att kunna upptäcka fler fall har regeringen anslagit 3,5 miljoner kronor per år för att utbilda kontrollanter.

– I dag upptäcker vi betydligt mer saker. Förra året registrerade vi runt hundra misstänkta brott mot livsmedelslagen, säger Louise Nyholm.

Organiserad brottslighet

De fall man hittar handlar om mer eller mindre allvarliga brott, allt från felmärkning och olaglig import till olagliga slakterier. Men i vissa fall kan brotten kopplas till organiserad brottslighet.

– Polisen fick ett tips om en grossist på grund av ekonomiska missförhållanden. Vid en inspektion upptäcktes ett ton fryst kött helt utan spårbarhet. Grossisten fick ett muntligt förbud att sälja köttet, men när man kommer dit ett par dagar senare för att hämta köttet var det borta, säger Sven-Erik Bucht.

Om propositionen går igenom börjar den nya lagen att gälla den 1 januari 2019.

Läs mer: Okänt kött i var tredje köttfärsSnusk hos ny matgrossist i GöteborgTvå ton tinat kött i beslagLivsmedelsverket inför fängelse för matfusk

Fakta: Så ser fusket ut

Några exempel på de runt 100 fall med matfusk som upptäcktes förra året:

Oregistrerad handel med ägg. Ett större salmonellautbrott i södra Sverige kan spåras till polska ägg. Ett tiotal personer insjuknar. Äggen spåras till ett oregistrerat företag i en helt annan bransch som tar in ägg från Polen.

Svartslakteri. Tips från allmänheten om att en person säljer hemslaktat svinkött inför julen. Vid inspektion påträffas kar för skållning av svin, bandsåg och ett flertal kylskåp. I lokalen fanns slaktrester och ett tjugotal skinkor samt ytterligare svinkött. Lokalen beskrivs som ”mycket ohygienisk”.

Grossist. Tips från myndighet i annat land om ett oregistrerat lager för godis och läsk. Vid kontrollbesök upptäcks pallar med förfalskat godis och läsk.

Charkfabrik med styckning. Tips från branschorganisation om att ett företag säljer utländskt kött som svenskt. Företaget får förbud att sälja livsmedel där ursprungsland inte kan styrkas.

Butik/grossist. Polisen ber om hjälp att kontrollera spårbarhet hos livsmedel. Spårbarhet saknas på cirka ett ton kött. Kommunen lägger muntligt saluförbud, men några dagar senare när kommunen följer upp beslutet är köttet borta medan företaget säger att det inte vet vart det tagit vägen.

Grossist med styckning. Tips från flera håll om ett företag som säljer kött ”alltför billigt”. Vid inspektion konstateras allvarliga brister i spårbarhet samt bristande dokumentation av salmonellagarantier.

Källa: Livsmedelsverket och Regeringskansliet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen