Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 juli 2019

Skärpta straff för aktivister i Australien

Den australiska delstaten New South Wales har skärpt straffen för aktivister som gör intrång hos lantbrukare. Snart kan en enskild aktivist få böta upp till 220 000 dollar, motsvarande drygt 1,4 miljoner kronor.

 Får ute på bete i New South Wales, Australien. Delstaten har nu skärpt straffen för aktivister som gör intrång på gårdar.
Får ute på bete i New South Wales, Australien. Delstaten har nu skärpt straffen för aktivister som gör intrång på gårdar. FOTO: Auscape/UIG/REX/TT

Regeringen i New South Wales har infört skärpta straff för aktivister som gör intrång på lantbrukares gårdar. De som tas på bar gärning kommer att få böter utfärdad på plats på 1 000 australiska dollar, cirka 6 500 kronor, och senare ytterligare böter på upp till 220 000 dollar. Den nya regeln träder i kraft den 1 augusti i år, rapporterar News.com.au.

Flera aktivistattacker i april

Skärpningen kommer efter att djurrättsaktivister tog sig in på gårdar och slakterier i olika delar av landet i april, vilket ledde till att åtta aktivister fick betala böter på mellan 400 och 600 dollar. Efter de händelserna betonade landets dåvarande jordbruksminister David Littleproud att delstaterna måste skärpa straffen.

– Om jag bröt mig in i ett hus i en förort till Melbourne eller Sydney skulle jag förvänta mig att bli arresterad, få handfängsel och bli bortförd. Samma sak borde gälla om man bryter sig in på en gård, sa han då, enligt News.com.au.

Vill se fängelsestraff

I Australiens federala parlament vill regeringen även se hårdare straff för aktivister som uppmanar till intrång, bland annat fängelse i upp till fem år. Syftet är att avskräcka från ytterligare aktivistattacker.

Läs också: M-utspel vid kosläpp: ”Måste skärpa lagen kring olaga intrång”Läs också: Jättefarm i Australien sålt till saudiarabiskt bolag

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen