Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 maj 2018

Skilda åsikter kring behovet av ekologiska mål

Det krävs större politisk tydlighet för att få mer fart på den ekologiska produktionen av livsmedel. Det var ett av budskapen under ett stort ekoseminarium på torsdagen. Men de ansvariga politikerna som var på plats under förmiddagen ser helt olika på behovet av ekologiska mål.

FOTO: Johan Sedenius

För tredje året i följd arrangerar intresseorganisationen Organic Sweden och det Södertäljebaserade EU-projektet Matlust Ekologiska framtidsdagen i Stockholm.

Dagen inleddes med globala perspektiv då Konrad Hauptfleisch vid Ifoam, International Federation of Organic Agriculture Movements, drog upp de stora linjerna och slag fast att ekologiska lantbruk är en väsentlig del av lösningen på världens hållbarhetsproblem.

”Eko har egen marknad och eget pris”

Eva Hagström Öberg, konsult i LRF:s och Ekologiska Lantbrukarnas projekt om Sverige som ekoland konstaterade med utgångspunkt i en färsk studie att ekologisk produktion sedan länge generellt är mer lönsam än konventionell.

– Nu har eko en egen marknad och ett eget pris, det hände för bara några år sedan, sade hon.

Att det trots god lönsamhet går trögt med omställningen från konventionell produktion förklarade hon med att bönderna upplever osäkerhet i förhållande till de jordbrukspolitiska processerna både i Sverige och på EU-nivå.

– Marknaden känner man sig trygg med, men det har saknats tydliga politiska signaler kring till exempel regler och stöd, kring styrmedel. Det fanns osäkerhet även inför livsmedelsstrategin.

Realistiskt med 50 procent eko

Studien om förutsättningarna för blågul ekoproduktion visar att Sverige ligger långt fram internationellt sett. Sverige kommer på tredje plats vad gäller ekologisk konsumtion per person och på nionde plats i rankningen av de största marknaderna för ekologiska livsmedel.

Sverige har 2 promille av åkermarken i världen, men 4 procent av den ekologiskt odlade åkermarken.

Enligt studien är det realistiskt med en 50-procentig andel för ekoproduktion i Sverige. Slutsatsen är också att det skulle leda till ökad lönsamhet för alla bönder, alltså även de som bedriver konventionell produktion.

”Så lönsamt och hållbart som möjligt”

En utfrågning av politikerna i miljö- och jordbruksutskottet visade dock med stor tydlighet att meningarna går starkt isär om hur politiken bör utformas. Representanterna för de olika partierna visade sig bara vara överens om att den biologiska mångfalden är hotad.

Kristina Yngwe (C) gjorde klart att hon inte vill slå fast några ekomål över huvudtaget.

– Det får marknaden sköta. Det viktiga är att hela det svenska lantbruket blir så lönsamt och hållbart som möjligt. Vi måste komma bort ifrån att det skulle vara en konflikt mellan produktionssystemen, sade hon.

Jens Holm (V) och Stina Bergström (MP) hävdade tvärtom att tydliga mål spelar en viktig roll för att driva den ekologiska utvecklingen framåt. Marianne Pettersson (S) höll samma linje.

Allianspartierna betonade generellt vikten av konkurrenskraft för svenskt lantbruk och motsatte sig exempelvis skatt på handelsgödsel.

– Vi vill att Sverige konkurrerar med högkvalitativa varor på en global marknad, sade Johan Hultberg (M).

LÄS MER: Dansk ekofond satsar på unga lantbrukare

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen