Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 mars 2018

Skillnad på jord och jord i klimatpåverkan

Jordar över hela världen kan inte likställas i klimatpåverkan, utan det finns stora skillnader, visar en studie.

FOTO: Mostphotos

Enligt en standardmodell som har rått under många år så anses klimatpåverkan från olika jordar vara ungefär likvärdig. Modellen utgår från att uppvärmning leder till att marken släpper kol, vilket gör att temperaturen stiger snabbare. Enligt en nyligen publicerad studie i den vetenskapliga tidsskriften Nature, där bland annat forskare från Göteborgs universitet är medförfattare, så varierar klimateffekten på olika jordar.

Komplicerat förhållande

Det är alltså inte bara de mest kolrika jordarna som vid en temperaturhöjning skapar ökade risker för stegrad klimatuppvärmning.

– Vår studie förändrar inte det faktum att vissa jordar avger kol när klimatet blir varmare, men förhållandet mellan kol i marken och uppvärmning är komplicerat, säger Louise C. Andresen, vid Göteborgs universitet, och en av medförfattarna till studien, till Forskning.se.

Från plats till plats

Förhållandet mellan kol i marken varierar från plats till plats och mellan olika jordar. Sannolikt är förhållandet beroende av flera variabler och inte bara enda, uppger hon.

– Det är viktigt att erkänna att jordar runtom i världen svarar olika på en temperaturstegring, säger hon till Forskning.se.

Olika klimateffekt

Förhållandet mellan varmare jordar och utsläpp av kol, i form av koldioxid och metan, är alltså komplicerat. Det är inte alltid är jordar med mycket koldioxid som lättast avger koldioxid när det blir varmare.

LÄS OCKSÅ: Så blir framtidens växter klimattåligare

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen