Skitviktig jakt på vargspillning
Efter tre timmars letande ligger den plötsligt där – vargskiten. För jägaren Göte Grund blir den ännu en i en lång rad av spillningsprover som han lagt i provrör och skickat in för DNA-analys.
– Detta är vår chans att bevisa att det finns mer varg än vad som sägs, menar han.
Vi har åkt många mil på skogsvägarna i Göte Grunds hemtrakter söder om Kopparberg, när han bestämmer sig för att byta område och titta efter de vargspår som en kollega sett i området öster om riksväg 50.
Temperaturen är runt nollan och uppe i skogarna ligger det en dryg decimeter snö. Med van hand rattar Göte Grund sin pickup längs de sliriga vägarna och ibland är lågväxelläget skönt att kunna ta till.
I Ramsberg får vi med hjälp av karta och instruktioner en sista vägledning av mannen som tipsade oss, och ganska snart är vi framme vid dagens första vargspår. De korsar vägen och fortsätter in i skogen på andra sidan. Göte tar fram tumstocken.
– Sju centimeter på bredden och knappt tio på längden. Korset som du ser är typiskt för varg, konstaterar han.
Vi följer spåren en kort sträcka men Göte Grund är ganska säker på att de snart kommer att dyka upp på vägen igen så vi hoppar in i bilen.
– Vargarna följer ofta vägarna när de förflyttar sig, det är ju enklast så. Därför blir vägarna också gränser för deras revir. Men när de får vittring på byte så sticker de förstås in i skogen, berättar han.
Göte Grund är rovdjursansvarig i sin jaktkrets Ljusnarsberg-Lindesberg. Han är en hängiven ägare men har också får och några köttdjur hemma på gården. I övrigt har han egen verksamhet med främst vallkörning och snöröjning.
När det i början av 2017 stod klart att Svenska Jägareförbundet och länsstyrelserna i varglänen skulle inleda en storskalig spillningsinventering var han genast med på noterna och hann under tre månader skicka in över 50 prover.
Nu har fullängdssäsongen på sex månader startat och Göte är redan uppe i fler än 20 inskickade prover trots att snön bara har legat några veckor. Han berättar att projektet delar jägarkåren i två läger.
– En del tycker att vi inte ska hjälpa länsstyrelserna men jag ser det precis tvärtom. Ska vi visa på det verkliga antalet vargar måste vi samla in spillning och skicka in. Länsstyrelsens spårare hinner inte med allt, säger Göte.
Mörkret börjar falla men det är inget hinder för att leta vidare, snarare tvärtom. Strålkastarljuset från Toyotan förstärker nämligen alla avtryck i snön, i synnerhet när Göte slår på rampen ovanför hytten och vrider några av lamporna ut mot sidorna.
När vi hamnar på en plogad väg är spåren mer eller mindre utraderade. Vi chansar på att vi ändå åker i rätt riktning och spejar vid varje liten avfart eller öppning efter platsen där vargarna har vikit av.
Plötsligt upptäcker Göte spåren på en skogsväg in till vänster. Den delar sig snart och vi följer vargen vidare. Göte har redan varit ute ur bilen ett antal gånger för att granska spåren lite mer noggrant men nu märker man att pulsen stiger lite.
– Titta, där har den pissat! Man kan ta urinprover också men det här räcker inte.
I virrvarret av tassavtryck konstaterar Göte också att det nu rör sig om två vargar. De har uppenbarligen varit ifrån varandra ett tag, kanske för att de försökte fälla ett villebråd. Han går in på Skandobs app på sin telefon och rapporterar fyndet.
Nu befinner vi oss precis i nordöstra hörnet av Örebro län. Några hundra meter in i mörkret på den fortsatta skogsvägen går gränsen mot Västmanland. Det har gått tre timmar sedan vi rullade i väg men Göte visar inga tecken på att vilja ge upp.
Vi hinner knappt sätta oss i bilen innan det är dags att stoppa och hoppa ur igen. Göte har sett en tydlig revirmarkering på högra sidan. Det är en långsmal fläck där vargen har sparkat undan snön.
Göte har glömt ficklampan och tvingas lysa med sin mobiltelefon. Och där, alldeles nedanför en liten granplanta, ligger den. Vargskiten. Göte tar fram sin lilla brännare och steriliserar saxen.
LÄS MER: Inventering ska ge svar om beräkningsmetoder
– Det tar lite tid ibland innan man hittar dem och nu är vi också i ett område där jag inte normalt brukar vara. Men tittar man bara efter revirmarkeringar så nog hittar man spillning, säger han.
I det här fallet visar det sig att ändan på spillningen har lossnat och landat på granplantan så Göte Grund behöver inte ens klippa isär den för att få den bit som ska ned i provröret.
– Den är full med hår och här ser jag en benbit. Helt normalt för vargspillning.
På vägen hem lämnar vi provröret och Götes ifyllda rapport hos en av länsstyrelsens spårare som råkar bo i närheten. Inom en vecka ska det ha kommit besked om exakt vilken vargindivid som vi har hittat spillning efter.
– Ska vi få en förvaltning av varg gäller det att hjälpa till. Med inventeringen kan vi visa att det finns mer varg än vad som har sagts, säger Göte Grund.
SE VIDEO: Följ med på den spännande jakten efter vargspillningLÄS MER: Årets licensjakt är i gång
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.