Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 juli 2018

Skogsbranden tvingade kvigorna från sommarbetet

Anders Hedberg, bonde med 24 kvigor fick flytta sina kvigor från Gåssjö i Jämtlands län och hem till gården i Kilafors. Kvigorna var ute på skogsbete under sommaren, men på grund av branden i Enskogen fick han under gårdagen hjälp med att köra hem korna till gården.

 Per Olsson på familjeföretaget Sune Olssons åkeri i Järvsö.
Per Olsson på familjeföretaget Sune Olssons åkeri i Järvsö.

– Det har fungerat bra och korna gick självmant in i fållan, som de brukar göra. Så nu står korna på lastbil på väg hem igen, sa Anders Hedberg under måndagen, när Land Lantbruk når honom via telefon.

Inte akut hotade

Flytten skedde inte på grund av något akut hot, men han ville ta det säkra före det osäkra, säger han. Så nu får kvigorna vara hemma under sommaren i stället för ute i skogen. Per Olsson på familjeföretaget Sune Olssons åkeri i Järvsö och en av honom anlitad mjölkbonde hjälpte till med flytten.

– Vi körde en besättning med 21 kvigor. De var inte jätteakut hotade, men väldigt uppstressade av brandröken, säger Per Olsson.

Tre kvigor kvar

Kvar i skogen blev tre kvigor och för att lugna ned dem kördes två kor upp till skogsbetet.

– Annars bli det lite för mycket high life för kvigorna. När de har några lite äldre skolfröknar med sig blir det lite ordning, säger Per Olsson.

Även om hotet just nu inte är akut i Enskogen kan situationen ändras snabbt. Per Olsson hjälpte förra tisdagen även Mikael Jonasson i Härjeåsjön i Härjedalens kommun att göra en större evakuering av ett 50-tal kor. Han berättar att Mikael Jonssons kor kommer att stå kvar där de i dagsläget är evakuerade.

Fortsatt kritiskt

Det är fortsatt kritiskt för de evakuerade byarna Huskölen och Storån. Två stora bränder rasar, en vid Kårböle och en vid Enskogen, som ligger cirka en mil öster om Kårböle, där branden driver mot nordväst. I området har räddningstjänsten genomfört planerad skyddsbränning för att motverka branden och har anlagt brandgator. Utöver det så vattenbombas området av helikoptrar. Totalt kämpar 125 brandmän i området och på gång är förstärkning av brandmän från Norge, Frankrike och Polen.

– Just för tillfället är det lite lugnare, men vi är beredda att hjälpa till med evakuering så fort det behövs och det kan gå fort om elden vänder och tar ny riktning, säger Per Olsson.

Även utrustning finns redo, däribland grindar och hjorthägn som kan användas för evakuering, ett bete på 50 hektar redo i Leksand samt ensilagebalar som kan behövas ifall det inte finns bete där djuren släpps.

LÄS OCKSÅ: Lantbrukare kraftsamlar för att evakuera djur

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen