Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Skogsentreprenörer bjuder Bucht till samråd om jobb

Regeringen satsar på jobb i de gröna näringarna med anslag till bland annat skogsindustrin. Skogsentreprenörerna välkomnar satsningen, men tycker att regeringen underskattar den kompetens som krävs i branschen.

FOTO: Mostphotos

I ett öppet brev skriver Skogsentreprenörerna att vikten av de gröna näringarnas roll för sysselsättning i glesbygden inte går att understryka nog.

Det är stor brist på utbildad arbetskraft inom flera skogliga yrken och vägen till dessa arbeten måste gå via utbildning i samråd med branschen.

”Vi är mycket oroade av att regeringen i sin satsning på enkla jobb omnämner gallring av skog som visar på en stor okunskap för den kompetens som krävs. Dagens skogsmaskinförare har en väldigt hög kompetens, inte bara i att framföra maskinen, utan även inom naturvård, mark & vatten och miljö. En skogsmaskinförare som utför gallring måste ta många och snabba beslut för att åtgärden ska få bästa resultat, rätt träd ska lämnas för att få bästa produktionseffekt och för att lämna god miljöhänsyn” skriver Anna Furness, vd för Skogsentreprenörerna i ett öppet brev.

 Anna Furness, vd Skogsentreprenörerna.
Anna Furness, vd Skogsentreprenörerna. FOTO: Rolf Segerstedt

Organisationen uppmanar regeringen att tänka till, så att snabba vägar till jobb inte leder till arbetskraft utan nödvändiga kunskaper.

”Vi inbjuder Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till ett studiebesök hos en gallringsentreprenör för att han ska få en inblick i det avancerade och högkompetenta arbete som utförs” avslutar Anna Furness.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen