Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 mars 2018

Skönmålad bild av danska vattenmiljön

På grund av felaktiga analyser har miljösituationen i danska vatten skönmålats, enligt nya forskningsrapporter. Miljön i landets vatten kan vara sämre än vad tidigare analyser har visat.

FOTO: Mostphotos

Danmark har tidigare kunnat rapportera om framsteg i miljöarbetet vid bland annat Kattegatt, Stora Bält och Östersund. Men bilden som har tecknats kan ha varit för ljus, åtminstone de senaste sju åren, enligt forskare. Den danska tidningen Ingenjören, som avslöjat felaktigheterna, kallar det en ”bomb under lantbrukspaketet”.

Alltför ljus bild

Tidningen pekar på två nya studier från Aarhus universitet. Enligt dessa har privata laboratorier som har redovisat mätningar till den danska Miljöstyrelsen använt analysmetoder som har lett till en alltför positiv bild. Det gäller framför allt halterna av kväve och fosfor, skriver Ingenjören.

Kraftig undervärdering

Enligt en rapport från Aarhus Universitet har kvävehalterna exempelvis under fjolåret undervärderats med 13 procent. Professor Jacob Carstensen, som är huvudförfattare till den rapporten, om analysfel i saltvatten, betecknar de tidigare analyserna som ett skönmåleri.

– 13 procent är våldsamt felaktigt och ändrar helt klart den utveckling vi trodde vi såg, säger han till Ingenjören.

Ingen reell förbättring

Exakt vad konsekvenserna blir av de felaktiga tidigare analyserna är inte utrett. Enligt Jacob Carstensen så är en slutsats att det inte har skett någon reell förbättring av vattenmiljöerna de senaste åren. Frågor har ställts från den danska oppositionen till den danska miljöministern och till den danska Miljöstyrelsen, som båda avvaktar en så kallad teknisk genomgång i det danska Folketinget som ska äga rum i mitten av mars, enligt Ingenjören.

LÄS OCKSÅ: Löfvens krav: Prioritera ned jordbruksstödet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen