Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 februari 2018

Skyddsjakt på lodjur som rivit getter

Ett lodjur som har rivit flera getter ska nu avlivas, har Länsstyrelsen bestämt.

FOTO: Mostphotos

Länsstyrelsen har besiktigat flera döda getter på en gård utanför Skogstibble, väster om Uppsala. Flera angrepp har skett sedan i december, senast den 1 februari, sannolikt av ett enda lodjur.

Utöver akutåtgärder i den aktuella hagen, i form av elnät, har tamdjursägare i kommunen varnats, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Hoppade över skyddsstängsel

Senaste angreppet i början av februari ägde rum efter att lodjuret hade hoppat över stängslet som var avsett att hålla det ute.

– Länsstyrelsen gör bedömningen att andra lämpliga lösningar har provats men inte fungerar tillfredställande och väljer därför att bevilja skyddsjakt, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Ett ensamt lodjur har spårats i hagarna. Utöver stängsel hade flera åtgärder vidtagits för att stoppa lodjuret, exempelvis att ta getterna närmare gården och ha dem inomhus nattetid. Men åtgärderna har inte hjälpt.

Ingen allmän skyddsjakt

Riktad skyddsjakt kommer att pågå på det aktuella lodjuret fram till den 31 mars.

– Vi har försökt utforma skyddsjakten så att den riktar sig mot just den individen som lärt sig att ta sig in över stängslet, därför krävs att djuret varit inne i eller i direkt anslutning till hagarna där angrepp skett och att det går att följa en obruten spårlöpa därifrån med hjälp av hund.

Någon allmän skyddsjakt på lodjur kommer däremot inte att förekomma, uppger Länsstyrelsen.

LÄS OCKSÅ: Flera fall av lodjursattacker i Skåne

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen