Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 september 2018

Skyddsjakt på Tiveden-vargarna inte aktuell

Alla fem topsningar på bitmärken efter vargangreppet förra måndagen kom från Tiveden-tiken. Men någon skyddsjakt är inte aktuell.

 I attacken dödades 26 får.
I attacken dödades 26 får. FOTO: Privat

Angreppet skedde natten till måndag i förra veckan i en fårhage väster om Askersund. 22 tackor låg döda och ytterligare fyra fick avlivas.

Nu bekräftar DNA-analyser av fem topsningar från bitmärken det som alla från början misstänkte, nämligen att de kommer från Tiveden-tiken.

”Tikarna mest aktiva”

– Det var ju ingen större skräll. Man vet också av erfarenhet att det är tikarna som är mest aktiva vid den här typen av angrepp. Hon har säkert stått för merparten av dödandet, säger Per Ahlqvist, viltvårdshandläggare vid Länsstyrelsen Örebro.

LÄS MER: Stängsel med el hjälpte inte mot vargarna

Någon ytterligare inblandad varg har inte kunnat DNA-identifieras men eftersom två av tackorna var näst intill helt uppätna är Per Ahlqvist säker på att tiken inte utförde angreppet ensam.

– Vi vet att det finns två fjolårsvalpar som nu är fullstora och vi antar att hanen också är kvar i reviret, säger han.

Hoppas på brutet beteende

Efter angreppet stallade djurägaren upp de cirka 40 kvarvarande fåren under en vecka. Sedan i måndags är de tillbaka i hagen vars stängsel under tiden har utrustats med blinkande ljus och lapptyg.

– Uppstallningen var den viktigaste åtgärden efter natten efter ett angrepp är superkritisk. Nu hoppas vi att ett återkommande beteende är brutet, säger Per Ahlqvist.

  • Ingen skyddsjakt

Det föreligger ingen ansökan om skyddsjakt och länsstyrelsen kommer inte själv att ta ett sådant beslut.

– Tiken har en stor genetisk betydelse i svensk vargförvaltning och det vägs förstås in, konstaterar Per Ahlqvist.

Har ni hittat platsen där vargarna tog sig in i hagen?

– Nej, det har vi inte. Sedan är det illa nog att de har tagit sig innanför ett rovdjursavvisande stängsel även om vi vet att det har hänt några gånger förut, säger Per Ahlqvist.

LÄS MER: Ser skyddsjakt som enda lösningen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen