Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 juli 2016

Skyddsjakten i Sjunda förlängs med två månader

Skyddsjakten på en varg i Sjundareviret utanför Södertälje förlängs augusti ut. Ännu har jägarna inte haft närkontakt med någon varg.

Bild 1/2 FOTO: Urban Brådhe
Bild 2/2 FOTO: Urban Brådhe

Skyddsjakten är påkallad av de många angreppen på får under förra sommaren och i höstas. Främst drabbad är säteriet Molstaberg som också har den klart största fårbesättningen i området.

Men hittills har jägarna inte sett någon av vargarna. Spillningar och spår visar ändå att det finns varg kvar i reviret.

– I början hittade vi ganska mycket vargskit men från och med mitten av maj tillkom inget. Så en bit in i juni fann länsstyrelsens folk en skit som efter en DNA-analys visade sig tillhöra en "ny" varg. Så det kan vara så många som fem fjolårsvalpar i reviret, säger jaktledaren Anders Broby.

Hittade avföring från varg

Så sent som förra veckan upptäckte jaktlaget avföring som man med största sannolikhet bedömer komma från varg.

– De lägger gärna sina skitar på vägar och stigar så de är inte så svåra att se. Samtidigt är det ett stort område vi pratar om, säger Anders Broby.

Förlängs två månader

Länsstyrelsen har nu beslutat att skyddsjakten, som löpte ut den 30 juni, ska förlängas till och med den 31 augusti. Den avser fortfarande endast en varg. Hittills i år har det inte skett några angrepp på tamdjur.

– Jag trodde inte jakten skulle dra ut så länge på tiden. Framför allt har vi fått in betydligt färre observationer än förväntat. Det handlar bara om en handfull, säger Anders Broby.

Han håller det som otroligt att det är den pågående jakten som gör vargarna skygga. Snarare beror det på att det för tillfället finns tillräckligt med vilt ute i skogarna. Några individer kan ju också ha lämnat reviret.

Relaterade artiklar

Till toppen