Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 juli 2015

Skyddsväst kan bli jakthundens bästa vän

Varg och vildsvin utgör ett stort hot mot jakthundar. Genom att låna ut skyddsvästar ger länsstyrelsen i Västmanland hundförare möjlighet att testa om hunden vill arbeta med utrustningen.

Viltskydd. Tobias Hjortstråle vid länsstyrelsen i Västmanland visar utrustningen som skyddar mot varg- och vildsvinsangrepp för hunden Rollo och hans husse Mats Ingvarsson. Rollo är dock mer intresserad av björnramen som Tobias Hjortstråle håller i handen.
Bild 1/2Viltskydd. Tobias Hjortstråle vid länsstyrelsen i Västmanland visar utrustningen som skyddar mot varg- och vildsvinsangrepp för hunden Rollo och hans husse Mats Ingvarsson. Rollo är dock mer intresserad av björnramen som Tobias Hjortstråle håller i handen. FOTO: Linda Grimstedt
Bild 2/2 FOTO: Linda Grimstedt

Varje år dödas ett varierande antal hundar av rovdjur eller vildsvin, de flesta i samband med jakt. För att skydda hundarna finns numera kevlarförstärkta skyddsvästar av neopren som skyddar mot betar och bett.

Har GPS-sändare

Många jakthundar i dag arbetar redan med varselväst och GPS-sändare.

– När man ändå är där är det inte svårt att lära hunden att jobba med lite mer ordentlig väst, säger Tobias Hjortstråle, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Västmanland.

Vid Brunnby lantbrukardagar hade han en strid ström av besökare till länsstyrelsens monter där myndigheten informerade om olika typer av viltskador. Där visades även de lånevästar och halsband som länsstyrelsen i Västmanland köpt in.

15 skyddsvästar och halsband finns sedan förra året till utlåning hos myndigheten. De som jagar mycket med sina hundar har möjlighet att låna en väst eller ett halsband under en jaktsäsong.

– Då kan man prova om hunden vill jobba med västen på innan man köper en egen, säger Tobias Hjortstråle.

Väger 1,5 kilo

En stor väst väger cirka 1,5 kilo med kevlarförstärkning och taggar. För skydd mot varg rekommenderar Tobias Hjortstråle även ett halsband runt nacken. Ska hunden jaga vildsvin är halsbandet snarare en riskfaktor, medan ståltaggarna på västen inte gör någon nytta och kan plockas bort.

Mats Ingvarsson från Romfartuna lät sin unghund Rollo testa västen på Brunnby. Han tycker ett lån av väst känns intressant.

– När jag börjar jaga löst med honom kommer det nog bli någon form av väst, säger han.

Relaterade artiklar

Till toppen