Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 mars 2017

Skyddszoner vid Svartån oroar lantbrukare

Ett förslag till vattenskyddsområde vid Svartån i Örebro kan få stora konsekvenser för jordbruket i området.

FOTO: wikimedia commons

För att skydda dricksvattnet som hämtas ur Svartån har ett förslag lagts fram om att införa skyddszoner vid ån, vattendrag och tillrinningsområden. Detta har oroat lantbrukare i området, rapporterar SVT Nyheter Örebro.

– Vi är många som blir drabbade av detta. Vi vill ju givetvis vara med och skydda vattnet och har varit med i arbetet och kommit med idéer. Men vi tycker inte att vi fått riktigt gehör för våra åsikter. Nu har ju kommunen tagit fram ett förslag som har blivit någon slags kompromiss, säger Håkan Wahlstedt som är lantbrukare i Lekeberg och ordförande i LRFs kommungrupp till SVT.

Stora kostnader

Enligt LRFs beräkningar kan 2 000 hektar jordbruksmark bli helt obrukbar och 15 000 hektar åkermark bli påverkad. Kostnaderna skulle enligt de beräkningarna landa på 500 miljoner kronor.

– Det kommer ju att bli utebliven brukarrätt på delar av marken. Det kommer att bli mycket krångel med tillståndsansökningar och avgifter för tillsyn och avgift för tillstånd. Det kommer att innebära stora kostnader för oss. Dessutom blir det svårare att sälja mark som är hårt reglerad, säger Håkan Wahlstedt.

Förslaget ska upp i kommunfullmäktige i Örebro i maj. Länsstyrelsen ska därefter ta in synpunkter från allmänhet och fastighetsägare i området innan beslut fattas. 

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen