Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 maj 2019

Släck i ladugården - korna hittar i mörkret

Hur ljust ska egentligen korna ha det i ladugården? Det undersöker forskare på SLU, som hittills är säkra på att man gott kan släcka belysningen på natten, även i robotsystem där korna mjölkas dygnet runt.

 ”Bara för att en människa tycker att ljuset är mysigt är det inte säkert att korna ser det på samma sätt”, säger Sigrid Agenäs.
”Bara för att en människa tycker att ljuset är mysigt är det inte säkert att korna ser det på samma sätt”, säger Sigrid Agenäs. FOTO: Sofia Lindkvist

Om man förlänger den naturliga dagen med belysning så att kor får en dygnsrytm med 16 timmar dag och 8 timmar natt så producerar de mer mjölk. Men hur mörkt ska det vara på natten? Och hur ljust bör det vara på dagen?

Dämpad belysning

I djurskyddsföreskrifterna står det att det minst ska vara ”dämpad belysning” i stallar för mjölkkor.

Men i många ladugårdar, inte minst i system med mjölkrobotar där korna ska gå och mjölka kontinuerligt under hela dygnet, är det ljust dygnet runt. Där går man miste om mjölkmängdsökningen när dagen begränsas till 16 timmar.

Anledningen till att det är tänt är att det finns en rädsla att korna inte ska hitta i mörkret, kanske skada sig eller bli passiva i mörkret och inte gå till roboten.

Testat med hinderbana

För att testa hur det stämmer med verkligheten har SLU låtit kor ta sig genom en hinderbana med cavalettibockar i vad människor uppfattar som totalt mörker. Och det klarar kor bra eftersom de har bättre mörkerseende än människor.

– Korna hittade kraftfodret och de rev inga hinder. Den enda skillnaden var att de gick med kortare steg och gick långsammare när det var helt mörkt, säger Sigrid Agenäs, professor i skötsel av idisslare vid Institutionen för husdjurens utfodring och vård.

– Det borde absolut gå att släcka på natten. Man kan både låta bli att göra av med energi i onödan, och så kan man ge djuren dygnsrytmen som ökar mjölkproduktionen.

 Sigrid Agenäs, är professor i skötsel av idisslare vid Institutionen för husdjurens utfodring och vård vid SLU.
Sigrid Agenäs, är professor i skötsel av idisslare vid Institutionen för husdjurens utfodring och vård vid SLU. FOTO: Sandra Ruthström

Finns alltid ljus

Sigrid Agenäs konstaterar dessutom att det aldrig blir helt mörkt i ladugården, även om man släcker. Det kommer ljus från nödutgångslamporna och ljus läcker in utifrån.

Fakta: Ur Jordbruksverkets föreskrifter (L 104):

12 § Djuren ska ha tillgång till dagsljus och belysning som stödjer deras dygnsrytm och beteendebehov.

13 § Under den mörka tiden på dygnet ska minst dämpad belysning vara tänd i stallar för mjölkkor.

Går att påverka ljuset

Nu undersöker forskarna vilket ljus korna behöver för att känna att det är dag, kanske handlar det om en skillnad mot hur mörkt det är på natten. En fråga är också hur mycket ljus som är optimalt för mjölkproduktionen.

– Vi vet inte hur ljust det ska vara när det är ljust och vilken skillnad det ska vara mot när det är mörkt. Det tycker vi är anmärkningsvärt. Belysning är ändå något man kan påverka på varje gård, en investering där lantbrukaren försöker klura vad man ska ha och var man ska sätta lamporna.

Olika färger påverkar

I det speciella ljuslabbet har man nu experimenterat med olika färger på ljus. Hälften av korna fick stå i rött ljus och hälften i blått. En hypotes är att kor som får mycket blått ljus blir mer aktiva efter att lyset släckts, och därmed skulle kunna fortsätta vara aktiva när ljuset släcks för natten.

– För kor i automatiska system skulle vi kunna blanda in blått ljus i slutet av dagen, och då kanske några kor kan hålla sig lite aktiva och sköta ruljangsen i roboten på natten, säger Sigrid Agenäs.

LÄS MER: Ny metod på gång för att könssortera ägg

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen