Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 maj 2019

Slakteriet i Burträsk återuppstår

Det konkursdrabbade slakteriet i Burträsk uppstår igen i ny regi i juni. 

- Behovet av slakterier här är jättestort, säger Andreas Bergmark, styrelseledamot i Burträsk slakteri. 

 Andreas Bergmark är styrelseledamot för Burträsk slakteri och tror starkt på lokalt producerade köttprodukter.
Andreas Bergmark är styrelseledamot för Burträsk slakteri och tror starkt på lokalt producerade köttprodukter. FOTO: Privat

I slutet på förra året stod det klart att slakteriet i Burträsk inte klarade av att hålla lönsamheten uppe. Bolaget försattes i konkurrs i slutet på december lämnade de själva in en konkursansökan.

Nu ska slakteriet återuppstå. I juni slås dörrarna upp på nytt.

– Vi har jobbat stenhårt och det är roligt att vi kan fortsätta satsa på det lokala. Intresset och stödet har varit enormt från bygden, säger Andreas Bergmark, styrelseledamot i Burträsk slakteri. 

Ny inriktning

Att styrelseledamoten är övertygad om att det nya företaget kommer att lyckas trots att föregångaren gick i konkurs beror på den tänkta inriktningen. 

Det är tänkt att Burträsk slakteri kommer erbjuda återtagsslakt, alltså styckning och paketering av kött.

– Slakteriet kommer inte köpa upp djur och det kommer innebära en riskminimering eftersom det inte behöver ligga ute med pengar och inte behöver ha något kött liggandes i lager. Varje bonde, varje kund sköter den egna försäljningen, säger Andreas Bergmark. 

Kommer gynna regionen

I ett större perspektiv tror Burträsk slakteri att nystarten kommer gynna hela regionen och att det kommer ge arbetstillfällen och miljövinster i minskade transporter. Verksamheten kommer även att KRAV-certifieras så fort som möjligt då inriktningen är djurvälfärd och kvalitet i alla led. 

– Jag vill lyfta fram hela gruppen i det här arbetet. Det hade aldrig gått att ro i hamn om inte alla jobbat så hårt och dragit åt samma håll. Drivet hos de inblandade och medvetenheten hos konsumenterna är det som gör att vi kommer att lyckas, säger Andreas Bergmark.

Du driver ju även Bergmark gård i Vallen och är styrelseledamot i regionstyrelsen för LRF Västerbotten. Hinner du med?

– Nja, dygnet har ju för få timmar. Det tar väldigt mycket tid och så är det vårbruk här nu också. Jag var uppe och pressade hamburgare till halv fem i morse, så man är ju inte riktigt klok. Men sitter man med pappersjobb på dagarna så får man jobba på nätterna, skrattar Andreas Bergmark. 

FAKTARUTA Burträsk slakteri

* 17 delägare i dagsläget

* En arbetsgupp på nio personer har jobbat med nyöppnade.

* Bolaget har en styrelse på sex personer.

* Ska bli ett återtagsslakteri där man styckar och paketerar kött.

* Slakteriet kan ta emot nöt, gris och lamm.

* Öppnar i juni.

LÄS MER: Lokalt slakteri i Burträsk i konkurs

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen