Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 mars 2018

Slakterijätte sålde vanligt kött som ekologiskt

Skandalen kring Veviba fortsätter när den belgiska slakterijätten visar sig ha sålt vanligt kött som ekologiskt.

FOTO: Istock

Skandalen kring den belgiska slakterijätten Veviba briserade med full kraft i höstas. Allvarliga missförhållanden kring slakten och kötthanteringen avslöjades. Bilder från Animal Rights visade att djur slaktades genom att få struparna avskurna vid medvetande. Djur som varit sjuka och dräktiga ska ha befunnit sig i slakteriets lokaler, fastän detta är olagligt. Följden blev att företagets och landets största nötslakteri, Izegem, tvingades stänga vilket Land Lantbruks omvärldsbevakningstjänst Svepet skrev om då (kräver inloggning).

Såldes som ekologiskt

Veviba ska även, enligt myndighetsuppgifter, ha ändrat datum och sålt vanligt kött som organiskt och ekologiskt. Utöver det har Veviba även försökt exportera produkter vars datum har gått ut, bland annat genom ommärkning av fruset kött. Avslöjandet kom från den belgiska justitieministern Koen Geens i veckan, skriver Agri Business (kräver inloggning).

Tidigare i mars stängdes en Veviba-anläggning i Bastogne efter att det avslöjats att kött hade märkts om till senare datum. Produkterna har tagits bort från ett stort antal butiker.

Kritik riktas inte bara mot företaget utan mot de myndigheter och åklagare som inte har reagerat och agerat på missförhållandena. Koen Geens medger att problemen varit kända av myndigheterna sedan i september 2016, då en container med 20 ton ruttet kött beslagtos vid en gränskontroll vid Kosovo. Enligt information från åklagarmyndigheten i Belgien har etiketter visat att ompaketerat kött har varit ett årtionde gammalt.

Gynnade vinstmarginalerna

Enligt en rapport från den federala myndigheten för livsmedelssäkerhet, Afsac, ska konventionellt producerat kött ha sålts som ekologiskt. I rapporten skriver åklagaren att ekologiskt kött är betydligt dyrare och att ompaketeringen kan ha gjorts för att öka Vevibas vinstmarginaler. Orsaken till att det har tagit åklagare så lång tid att granska Veviba är enligt dessa att det inte fanns något skäl att tro att ommärkningen till ekologiskt kött skulle hota allmänhetens hälsa.

LÄS OCKSÅ: Fransk Lactalis-fabrik salmonellasmittades redan 2005

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen