Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 augusti 2018

Slaktköer har börjat bildas i Finland

Finska bönder drabbas även de av torkans efterverkningar. Slaktköer börjar byggas på, skörden har varit usel och nu hotas allt fler bönder av utmätning.

 Allt fler lantbrukare i Finland hotas av utmätning. Lantbruket på bilden har inget med artikeln att göra.
Allt fler lantbrukare i Finland hotas av utmätning. Lantbruket på bilden har inget med artikeln att göra. FOTO: Mikael Gianuzzi

Precis som i Sverige är bönderna i Finland drabbade av torkan och på många håll, speciellt i södra och västra Finland, har skörden blivit usel. Det skriver Sveriges Radio.

Halva skörden

Enligt Mats Nylund på Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, SLC, är spannmålsprognoserna i vissa områden bara 50 till 60 procent av det normala.

Läs mer: Lantmännen på framåtmarsch i Finland

Anhopning av utmätningar

Nu hotas många lantbrukare av utmätning.

– Ute på gårdarna är det faktiskt kritiskt, det här märks genom att vi har en anhopning hos utmätningsmännen redan nu. Och man kan använda en enkel metod: titta på nätauktionerna, där är mer lantbruksmaskiner än normalt, säger Mats Nylund.

”Väntar på vår regering”

Han lovordar de stödåtgärder som den svenska regeringen har vidtagit.

– Den svenska regeringen kom ju med ett stort och bra paket och de var snabba med att gå ut med det. Vi väntar förstås på att vår regering vidtar lika kraftiga åtgärder, säger han.

Läs mer: Så stödjer regeringarna de torkdrabbade lantbrukarna

Kö för att slakta nöt

Även för köttbönder i Finland har torkans effekter börjat visa sig på slakteriernas köer. I förra veckan meddelade HK Scan att det har börjat bli köer vid deras slakterier när det gäller nöt. Det skriver Landsbygdens Folk.

Mjölkkor prioriteras

Ökningen gäller främst södra Finland, medan antalet djur från mellersta och östra delarna av landet är i stort sett normalt.

Djuren hämtas i prioritetsordning enligt fodersituationen på gårdarna, fortfarande prioriteras brådskande mjölkkor först.

Foderbörs öppnats

För att försöka göra situationen med foder lättare för gårdarna har nu HK Scan öppnat en foderbörs för förmedling av grovfoder och strö.

Läs mer: Ålandsmejeri höjer avräkningspriset efter torkan

– Grovfoderbörsen erbjuder en information i realtid om de partier grovfoder som är till salu. Meddelandet om ett parti som är till salu placeras ut på en karta så att andra gårdar kan kolla in partiernas läge. I den här situationen är det viktigt att inte en enda bal går till spillo, säger HKScans anskaffningsdirektör Pia Nybäck.

Grovfoderbörsen är tillgänglig för alla djurproducenter och är avgiftsfri och HKScan tar ingen förmedlingsprovision.

”Lokala variationer”

Samma situation gäller för Atria, men ökningen är mindre i Österbotten och varierar lokalt.

– Det finns stora lokala variationer, men söder om Vasa har man generellt drabbats hårdare av torkan än i norra Österbotten. Våra producenter verkar ändå överlag ha koll på fodersituationen, säger Kim Tarvonen, anskaffningschef för nöt på Österbottens Kött.

Läs mer: Tre utländska lantbrukare om torkan

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen