Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 mars 2019

LRF Gotland vill döpa om EU-pengen

Slopa ordet EU-stöd och inför termen EU-ersättningar över hela linjen. Så lyder kravet i den motion som LRF Gotland skickar vidare till riksförbundsstämman.

 Emil Jacobsson från Östergarnslandet väckte motionen att slopa termen "EU-stöd".
Emil Jacobsson från Östergarnslandet väckte motionen att slopa termen "EU-stöd". FOTO: Gunilla Ander

Det är värderingen i ordet ”stöd” som gotlänningarna tycker att det är hög tid att göra upp med. ”Stöd” kan i detta sammanhang ge associationer till bistånd. Och på så sätt kan det färga allmänhetens syn på det gröna näringslivet, lyder argumenteringen.

Ersättning för prestation

– När vi pratar kolleger emellan så säger vi ju ersättningar. Det är något som vi lantbrukare får för det som vi utför. Ingen använder ordet stöd, säger Emil Jacobsson från LRF Ungdomen och Östergarnslandets LRF-avdelning.

Efter att ha funderat en vecka hemma i ladugården skrev han motionen som går raka vägen till stämman, med yrkandet att Jordbruksverket ska rätta till termerna i samband med nästa Cap-reform 2021.

Aktualiserad debatt

Kritiken mot att några EU-ersättningar officiellt har namnet ”stöd” är inte ny. Men denna diskussion har blivit extra viktigt i en tid då jordbruket ibland skuldbeläggs i klimatdebatten, och där hoten mot bönder från djurrättsaktivister trappas upp.

Stämmans utropstecken!

Greppet att låta stämmodeltagare cirkulera mellan informationstorg för snabb uppdatering i aktuella ämnen som vatten, energi, fossilfritt kött, lokalavdelningens lyft, m m.

– Det finns ett tryck på kåren utifrån. Om vi då kan ena oss internt om ett rättvisande ord för EU-ersättningarna, så är det ett steg på rätt väg, säger Emil Jacobsson.

Snabbare utbetalningar

LRF Gotlands ordförande Anna Törnfelt tog upp trakasserierna mot lantbrukare i sitt inledningsanförande och framförde kravet på hårdare lagar mot intrång. Hon efterlyste också snabba utbetalningar av torkstödets del 2. För att bönderna lättare ska kunna hantera torkans verkningar antog stämman en skrivelse om dispens för att även i år kunna skörda träda. Med uppmaning till länsstyrelsen att här påverka Jordbruksverket.

Motion till riksförbundsstämman:

Att LRF ska arbeta för att benämningarna av de olika jordbruksstöden ändras till ersättning i kommande programperiod i Cap, 2021-2027.

Källström som landshövding

Inbjuden talare på stämman var LRFs avgående VD Anders Källström som även är LRF Gotlands favorit till jobbet som ny landshövding, vilket har framförts direkt till civilminister Shekarabi.

– Jag blev ju väldigt stolt då jag fick frågan från er, tackade Källström sina gotländska värdar.

På frågan om han kommer hit igen som landshövding hänvisade Källström till regeringen.

Utmärkelser:

LRFs Silvernålar:

Heléne Lindberg, Lokrume,

Ise Ljungqvist, Hejde,

Jeanette Åkerblom Adler, Stenkumla,

Årets lokalavdelning: Gothem,

Länsförsäkringars pris: Havdhem Bols AB/ Erik Levander och Maria Eriksson,

Årets aktivitet: Hejde

Årets uppstickare: Burs

Årets Guldhjärta: ”Kornboden”

Guldkammen: Jessica Hermansson

LÄS MER: Djurrättsaktivister uppmanas att slår hårdare

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen