Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 augusti 2018

Slott med egen osttillverkning till salu

I närheten av Båstad vid gränsen mellan Skåne och Halland är just nu ett slott med eget slottsmejeri och en stycke lantbrukshistoria till salu.

 Jordbruksreformatorn Peter Möller var en gång ägare till slottet.
Bild 1/3 Jordbruksreformatorn Peter Möller var en gång ägare till slottet. FOTO: Bildbyrån IBL
 Som alla slott med aktning har Skottorps slott en vallgrav.
Bild 2/3 Som alla slott med aktning har Skottorps slott en vallgrav. FOTO: Bildbyrån IBL
 Till slottet tillkommer 9 hektar åkermark, 2 hektar betesmark och 27 hektar övrig mark.
Bild 3/3 Till slottet tillkommer 9 hektar åkermark, 2 hektar betesmark och 27 hektar övrig mark. FOTO: Bildbyrån IBL

I södra Halland, precis vid gränsen mot Skåne, ligger Skottorps slott som just nu söker en ny ägare.

Slottet som är från 1670-talet anses vara Sveriges bäst bevarade empireslott och har både betesmark på 2 hektar, åkermark på 9 hektar och egen vallgrav – precis som ett slott bör ha.

Förutom det har slottet har inte mindre än sex tillhörande byggnader.

Eget slottsmejeri

Men det är inte vilka byggnader som helst. I ett av de gamla stenstallen huserar numera ett modernt mejeri som tillverkar den egna Slottsosten.

Ända sedan 1800-talet har det funnits mejeri på slottet med både ost- och smörtillverkning. I dag är det Skottorps Mejeri AB som driver mejeriverksamheten.

Mejeri med miljötänk

Mejeriet kallar sig för ett kretsloppsmejeri och är byggt för att kunna producera ost utan att öka koldioxidmängden i luften. Vilket görs genom att man bland annat använder halm som eldas i halmpanna och biogas för produktion av värme.

Mjölken till ostproduktionen kommer från de cirka 560 mjölkkorna på den gården Skottorps säteri, bara 100 meter från mejeriet.

Adlad för jordförbättringsteknik

Men slottet har mer jordbrukskoppling än så. 1813 köpte Kommersrådet Peter Möller slottet som då var förfallet. Han rustade upp det och det var då slottet fick sitt nuvarande utseende.

Peter Möllers son, Peter Möller den yngre, som tog över slottet efter sin far adlades för sina gärningar inom jordbruket 1860. Han introducerade bland annat jordförbättringstekniken märgling som haft stor betydelse för jordbruket och importerade en ny ras nötboskap till Sverige samt förespråkade en förbättrad djurhållning. Han skrev också ett tiotal böcker om jordbruk och Hallands historia.

Slottet är till salu för 26 miljoner kronor men då ingår inte mejeriets verksamhet.

LÄS MER: Gårdar till salu just nuLÄS OCKSÅ: Kägleholm Säteri säljes – egen ö ingår

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen