Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 mars 2018

SLU avbryter snabbspår för djurskötare

Brist på personal gör att SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, tvingas avbryta ett snabbspår för att utbilda nyanlända med erfarenhet av sjukvård.

FOTO: Ann Lindén

Programmet har varit igång sedan våren 2017, då 18 personer började. Det startade efter en överenskommelse mellan arbetsgivarorganisationen SLA, Sveriges Veterinärförbund och Kommunal, skriver Sveriges Radio P4 Kristianstad. Tanken är att nyanlända med erfarenhet skulle få en snabb utbildning, för att möta bristen på legitimerade djurskötare i Sverige.

Framgångsrikt program

Utbildningen var ettårig och gav legitimation som djurskötare. Programmet har genomförts i SLU:s regi, medan Arbetsförmedlingen har skött rekryteringen av studenter. Av de som började i januari i fjol har alla genomfört utbildningen och gått vidare till relevant arbete.

– Det som vi har gjort hittills har varit väldigt framgångsrikt sett till att deltagare har kommit i arbete, säger Jonas Peterson, säger samordnare för snabbspåret på Arbetsförmedlingen, till Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Otillräckliga resurser

SLU har dock inte fått de personalresurser som är nödvändiga för att genomföra snabbspåret, utan att ordinarie utbildningar på universitetet påverkas, uppger Margareta Stigson på SLU, till radiokanalen

– Om man driver en uppdragsutbildning får det inte gå ut över de ordinarie programmen. Det hade varit jätteroligt om man kunde göra allt samtidigt, men det finns ett begränsat antal personer som kan jobba med den här utbildningen, säger hon, till Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Förhoppningen från Arbetsförmedlingen är att en lösning ska kunna förhandlas fram mellan parterna så att snabbspåret ska kunna startas igen.

LÄS OCKSÅ: Snabbspår för nya djurskötare

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen