Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 december 2017

SLU får FN-uppdrag att sprida svensk antibiotikamodell

Svenska forskare har fått i uppdrag av FN att sprida den svenska modellen för antibiotikaanvändning.

FOTO: lev dolgachov

För att minska spridningen av antibiotikaresistens i Balkan, centrala Asien och Östeuropa ska Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, ta fram användningsmanualer och hålla utbildningar för djurhälsopersonal i regionerna.

LÄS MER: Antibiotikamöte: ”Vi är ju det goda exemplet”

Svenska modellen som föredöme

Uppdraget har SLU fått av FN:s livsmedels- och lantbruksorganisation, FAO, som vänt sig till universitetet med hänsyn till Sveriges goda rykte när det kommer till djurvälfärd och antibiotikaanvändning. Cirka 15 procent av antibiotikan i Sverige går till djurhållning, en låg siffra i jämförelse med det globala snittet som uppskattats till 50 procent.

LÄS MER: Sverige kräver förbud mot antibiotika i gruppbehandlingLÄS MER: Stora skillnader i antibiotikaanvändning i EuropaLÄS MER: Trenden bryts i EU – djur får mer antibiotikaLÄS MER: Här används mest antibiotika

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen