Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 april 2018

Småföretag fortsatt lönsamma

Sedan 2013 har lönsamhetskurvan för landets småforetagare pekat uppåt. Förra året var inget undantag, då ökade den genomsnittliga lönsamheten med 24,3 procent.

 Uppsala hade högst genomsnittlig lönsamhet bland småföretagen.
Uppsala hade högst genomsnittlig lönsamhet bland småföretagen.

Lönsamheten bland landet småföretag förtsätter att öka. Förra året var den 24,3 procent och det är en ökning med 0,5 procentenheter från året innan, visar Småföretagens lönsamhetsrapport från LRF Konsult.

Ökning i flesta regioner

Sedan 2013 har den uppåtgående trenden hållit i sig, men lönsamheten varierar betydligt mellan olika regioner och de olika branscherna som ingår i undersökningen.

Lönsamheten ökade i 11 av de 15 regionerna och minskade i 4.

Uppsala bäst i klassen

I Uppsala hade småföretagen den högsta lönsamheten förra året, 27,9 procent. Detta kan förklaras med att kostnaderna relativt sett är lägre. Den andel av omsättningen som kostnaderna utgjorde var för småföretagen i Uppsala de lägsta i landet, 43,1 procent.

Kostnaderna för personal, lokaler, bil och och transport minskade dessutom under 2017, vilket även det kan förklara förbättringen i lönsamhet.

Nära stora marknader

Tillsammans med lägre kostnader är närheten till den stora marknaden i Stockholm och Mälardalen en tänkbar anledning till att småföretagen i Uppsala haft en så god utveckling av lönsamheten.

Utmaningar i norr

I Norrlandsregionerna har företagen svårt att hitta rätt kompentens och dessutom är infrastrukturen en utmaning.

Där hittar man även den region i Sverige där småföretagen hade lägst genomsnittlig lönsamhet under 2017, nämligen Västernorrland och Jämtland, med 18,4 procent. Men samtidigt hade småföretagen här den största förbättringen i lönsamhet av alla förra året.

Konsulter lönsamma

När det gäller de branscher som ingår i undersökningen så hade småföretagen inom konsultbranschen högst genomsnittlig lönsamhet under 2017, med, 26,3 procent. På andra delen av skalan hade småföretagen inom handeln lägst lönsamhet, med 9,9 procent.

Den gemensamma nämnaren för alla branscher i undersökningen, inkluderat bygg, transport och service, är att samtliga hade en förbättrad lönsamhet jämfört med föregående år.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen