Smakfel på mjölk efter torkan
I sommartorkans och foderbristens spår ökar risken för smakfel på mjölken, varnar Växa Sverige. Mjölken kan smaka blåbär och det innebär både merarbete och ekonomiskt bortfall för bönderna.
Under ett möte i LRF Sydosts regi i torsdags om den svåra sommartorkans konsekvenser för lantbruket tog produktionsrådgivare Jenny Svensson vid Växa Sverige upp problematiken kring smakmässiga fel på mjölken.
– Det kan finnas många olika smakfel till följd av att man kanske har skördat på en träda där det växer något som smakar annorlunda, en lökväxt till exempel. Djuren kan också bli underutfodrade på energi, det blir brist på grovfoder och en obalans i foderstaten, säger Jenny Svensson till Land Lantbruk.
”Risk att det blir fel fall”
En konsekvens kan bli att mjölken får en bismak av blåbär. Det kan i förstone låta som en god smak, men den blir snabbt lite härsken och metallisk, förklarar hon. Någon hälsofara är det dock inte.
– Vad jag vet har det hittills dykt upp något enstaka fall, men risken är att det blir fler.
För en mjölkbonde som drabbas blir konsekvensen avdrag på mjölken, mejeriet vill inte ta emot den. I en stor besättning kan det också vara svårt att identifiera de djur vars mjölk är smakmässigt påverkad.
– Att provsmaka mjölk från 200 kor är inte lätt. Sedan är det inte alla som har den här förmågan att känna smaken, säger Jenny Svensson.
”Får se upp med fetthalter”
Mjölk med bismak av blåbär uppmärksammades för första gången i Sverige i början av 1990-talet. Under 2015 drabbades ett tiotal av Norrmejeriers leverantörer och SLU fick uppdraget att genomföra en utredning av foderinnehåll på de aktuella gårdarna.
Enligt Mårten Hetta, forskare i husdjursvetenskap vid SLU i Umeå, pågår det arbetet fortfarande.
– Av olika anledningar ligger vi lite efter. Det man kan säga är att det finns alltid en risk när man använder mycket kraftfoder och lite grovfoder att det påverkar mjölkens kvalitet. Man får se upp med fetthalter och att det kan uppstå oxidationssmaker, säger han.
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.