Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 februari 2018

Smartfarm analyserar jordbruket från rymden

Airbus har tillsammans med Simplot utvecklat en databaserad tjänst för att stöda jordbrukare med hjälp av satelliter och analys av data.

FOTO: Mostphotos

Satelliter blir en allt viktigare källa till geo- och jordbruksdata, samtidigt som verktygen för att analysera data blir allt kraftfullare. Smartfarm är ett sätt att förena dessa två sammanväxande världar.

Airbus står, enkelt uttryckt, för satelliterna, medan Simplot erbjuder analyserna och tjänsten att följa jordbruket ovanifrån.

Upptäcker problem

Smartfarm erbjuds online, i dagsläget i USA, och innehåller information som exempelvis kan användas av jordbrukare för att upptäcka, förebygga och åtgärda problem som uppstår.

Exempel på problem som kan identifieras är sjukdomar, torka eller vattenproblem, och växt- och näringsrelaterade händelser, skriver Future Farming.

Tjänsten baseras på högupplösta data och kan följas dagligen. Enligt företagen kan upp till 65 olika växt- och odlingsslag analyseras.

Detaljerade kartor

Utifrån användarens val kan tjänsten generera detaljerade kartor direkt till den egna datorn. Den exakta mängden data är också beroende av antalet aktiva satelliter och frekvensen i deras fotosvep.

Tjänsten kräver att man är ansluten online och med tillräckligt bredband. Den är idag tillgänglig i huvudsak i USA, primärt mellanvästern och centrala delar. På tjänstens hemsida framkommer det inte huruvida en lansering är aktuell utanför den aktuella regionen.

LÄS OCKSÅ: LRF Media köper SkiraUrban odling och fjärrstyrda gårdar verklighet i Japan

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen